Ştiri / Ştiinţă |
Fosilă de ornitorinc uriaş descoperită în Australia
Fosila unei specii dispărute de ornitorinc carnivor înarmat cu dinţi şi care măsura aproape un metru a fost descoperită în zona bogată în fosile Riversleigh World Heritage din Queensland, Australia, de cercetători de la UNSW School of Biological Earth and Environmental Sciences.
Spre deosebire de speciile ce trăiesc astăzi, avea dinţi pe deplin funcţionali, capabili să ucidă şi să consume o gamă largă de animale care au trăit în bazine şi lacuri. De la un astfel de dinte distinct găsit într-un depozit a şi fost identificată noua specie, numită Obdurodon tharalkooschild. Nu s-a făcut încă datarea, dar estimarea este că a trăit acum 5 - 15 milioane de ani.
După dimensiunea dintelui se estimează că specia dispărută era cam de două ori cât speciile actuale. Era probabil un mamifer mai mult acvatic, care trăia în jurul bazinelor cu apă dulce din pădurile ce acopereau zona.
Se hrănea cu raci şi crustacee de apă dulce, dar şi cu vertebrate mici, broaşte, broaşte ţestoase mici, ale căror fosile au fost găsite în acelaşi loc.
Până acum se credea că ornitorincul de azi a avut o evoluţie liniară, de la strămoşi care au devenit tot mai mici şi ai căror dinţi s-au redus treptat. Dar specia descoperită acum nu poate fi strămoşul direct al speciei moderne. Au existat probabil ramuri secundare de evoluţie, dintre care unele au devenit gigantice.
Legendele indigenilor australieni spune că Tharalkoo era o raţă tânără şi puternică. Părinţii ei au avertizat-o să nu înoate în josul râului deoarece Bigoon, şobolanul de apă ar avea gânduri rele. Ea nu a ascultat de părinţi şi a fost răpita de către Bigoon.
După un timp, Tharalkoo a scăpat şi s-a întors la familia sa, unde alte răţuşte cloceau ouă, aşa că ea a făcut la fel. Dar în loc să iasă din ouăle ei răţuşte mici şi pufoase, copiii ei erau cu ciocul şi labele din spate palmate şi cu blana şi labele din faţă ca de rozătoare – primii ornitorinci.
GH. MANOIU | 7 NOIEMBRIE 2013