Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    O fosilă descoperiită în Brazilia ar putea clarifica originea dinozaurilor

    După ploile intense care au provocat inundații în sudul Braziliei, cercetătorii de la Centrul de Cercetări Paleontologice al Universității Federale din Santa María, Rio Grande do Sul, Brazilia, au efectuat o descoperire a mare relevanță pentru paleontologia mondială.



    Fosile găsite în Brazilia ar putea clarifica originea dinozaurilor. Foto: Rodrigo Temp Müller


    Ei au găsit o fosilă aproape completă a unui dinozaur aparținând grupului Herrerasauridae, care a trăit în perioada Triasică, cu aproximativ 233 de milioane de ani în urmă, în municipalitatea São João do Polêsine, regiunea centrală a statului.

    Această fosilă este una dintre cele mai vechi din lume și este aproape complet conservată.

    Fosila aparține unui animal, un carnivor biped care se mișca pe picioarele din spate, și care si-a folosit probabil mâinile pentru a-și manipula prada.

    Deși avea 2,5 metri lungime, unii indivizi din grupul său puteau ajunge la cinci sau șase metri și poate că ar fi crescut mai mult dacă ar fi trăit mai mult.

    Fosila va fi integrată în colecția Cappa, unul dintre cele mai importante centre din lume pentru studierea originii dinozaurilor.

    Ploile, care au făcut ravagii în stat, au jucat un rol crucial în scoaterea la lumină a acestor fosile. Cercetătorii se întrec acum pentru a nu rata ocazia de a face mai multe descoperiri.

    Regiunea în care a fost găsită fosila face parte din Geoparcul Quarta Colônia.

    Această zonă este cunoscută că este bogată în material paleontologic, cu aflorimente (deschideri geologice) de roci triasice care conțin fosile abundente de vertebrate, nevertebrate, plante și urme de fosile.

    21 IULIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă internațională de cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, Universitatea Națională Australiană, Agenția Națională de Știință a Australiei și Universitatea din Melbourne a găsit dovezi că coevoluția este legată de speciație, studiind cursa evolutivă dintre cuci și păsările gazdă pe care le exploatează.
    Știința încă nu știe de ce au dispărut oamenii de Neanderthal: dacă au fost eliminați violent de Sapiens, dacă au fost lipsiți de resursele lor naturale, dacă au fost contaminați de boli sau toate la un loc.
    Descoperirea unei fosile masive de șarpe în India sugerează că șerpii giganți au cutreierat cândva regiunile mai calde ale Pământului alături de diverse alte creaturi, spun cercetătorii.
    Oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge au reușit, pentru prima dată, să inducă nașterea virgină la un animal care se reproduce de obicei sexual.
    Un studiu detaliat al cristalelor de sare găsite în doi meteoriţi care s-au prăbuşit pe Pământ, a constatat că aceştia conţin atât apă lichidă, cât şi un amestec de compuşi organici complecşi, inclusiv hidrocarburi şi aminoacizi.
    Oamenii de ştiinţă au descoperit un număr considerabil de microorganisme vii, inclusiv bacterii, în regiunile superioare ale troposferei (acea parte a atmosferei situată între 7 şi 20 km deasupra suprafeţei Pământului).