Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Fructele de pădure în teste pentru terapia cancerului
GH. MĂNOIU | 13 FEBRUARIE 2024
Un fruct de pădure nativ din America de Nord ar putea consolida eficacitatea unui medicament chimioterapic utilizat în mod obişnuit pentru tratarea cancerului pancreatic.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Kings College Hospital şi de la Universitatea din Southampton sugerează că adăugarea de nutraceutice la ciclurile de chimioterapie pot îmbunătăţi eficienţa medicamentelor convenţionale, în particular al celor folosite pentru a trata unele forme de cancer, cum ar fi cancerul pancreatic.
Echipa a testat eficacitatea extractului de Aronia melanocarpa, cunoscut ca scoruş negru, în distrugerea celulelor canceroase, probabil prin apoptoză, moartea celulară programată.
Aronia este un arbust ce creşte nativ în partea de est a Americii de Nord, în zonele umede şi zonele de mlaştină. Fructul său este bogat în vitamine şi antioxidanţi, inclusiv diferiţi compuşi polifenolici.
Studiul a folosit o linie de celule ale cancerului de pancreas şi a evaluat comportamentul acestora sub tratament cu gemcitabina, un medicament chimioterapeutic, cu diferite extracte de aronia şi când s-a folosit o combinaţie de medicament cu extract de aronia.
Analiza a indicat că 48 de ore de tratament cu extract de aronia, a indus moartea celulelor canceroase la un nivel de 1 ug/ml.
Toxicitatea extractului de aronia pe celulele normale din căptuşeala vaselor de sânge nu are nici un efect, ceea ce sugerează că efectul de distrugere a celulelor are loc într-un alt mod decât prin împiedicarea formării de noi vase de sânge.
Dozele mici de extract au amplificat semnificativ eficacitatea gemcitabinei, atunci când cele două substanţe au fost combinate.
În plus, s-a constatat că sunt necesare doze mai mici de medicament convenţional, sugerând fie că compuşii lucrează bine împreună, fie că extractul exercită un efect "supra-aditiv".
Există studii experimentale similare care indică faptul că extractul de aronia ar reduce invazivitatea în cancerul de creier şi subliniind posibilele efecte terapeutice ale unor anumiţi polifenoli din ceaiul verde, boabe de soia, struguri, dude, arahide şi turmeric.