Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Fructele de pădure în teste pentru terapia cancerului

    GH. MĂNOIU | 13 FEBRUARIE 2024

    Un fruct de pădure nativ din America de Nord ar putea consolida eficacitatea unui medicament chimioterapic utilizat în mod obişnuit pentru tratarea cancerului pancreatic.



    Aronia melanocarpa. Foto: Gh. Mănoiu/Global Info


    Un studiu realizat de cercetătorii de la Kings College Hospital şi de la Universitatea din Southampton sugerează că adăugarea de nutraceutice la ciclurile de chimioterapie pot îmbunătăţi eficienţa medicamentelor convenţionale, în particular al celor folosite pentru a trata unele forme de cancer, cum ar fi cancerul pancreatic.

    Echipa a testat eficacitatea extractului de Aronia melanocarpa, cunoscut ca scoruş negru, în distrugerea celulelor canceroase, probabil prin apoptoză, moartea celulară programată.

    Aronia este un arbust ce creşte nativ în partea de est a Americii de Nord, în zonele umede şi zonele de mlaştină. Fructul său este bogat în vitamine şi antioxidanţi, inclusiv diferiţi compuşi polifenolici.

    Studiul a folosit o linie de celule ale cancerului de pancreas şi a evaluat comportamentul acestora sub tratament cu gemcitabina, un medicament chimioterapeutic, cu diferite extracte de aronia şi când s-a folosit o combinaţie de medicament cu extract de aronia.

    Analiza a indicat că 48 de ore de tratament cu extract de aronia, a indus moartea celulelor canceroase la un nivel de 1 ug/ml.

    Toxicitatea extractului de aronia pe celulele normale din căptuşeala vaselor de sânge nu are nici un efect, ceea ce sugerează că efectul de distrugere a celulelor are loc într-un alt mod decât prin împiedicarea formării de noi vase de sânge.

    Dozele mici de extract au amplificat semnificativ eficacitatea gemcitabinei, atunci când cele două substanţe au fost combinate.

    În plus, s-a constatat că sunt necesare doze mai mici de medicament convenţional, sugerând fie că compuşii lucrează bine împreună, fie că extractul exercită un efect "supra-aditiv".

    Există studii experimentale similare care indică faptul că extractul de aronia ar reduce invazivitatea în cancerul de creier şi subliniind posibilele efecte terapeutice ale unor anumiţi polifenoli din ceaiul verde, boabe de soia, struguri, dude, arahide şi turmeric.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sindromul oboselii cronice nu este o boală psihologică, ci biologică, afirmă un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cornell din Statele Unite.
    Un studiu realizat la Massachusetts General Hospital, din Statele Unite, constată o legătură între lipsa de informaţii paternale pe certificatele de naştere ale sugarilor şi creşterea factorilor de risc de obezitate în copilarie.
    Melatonina, în ciuda efectului său antioxidant și de reglare a somnului, poate agrava inflamația intestinală, în funcție de setul de bacterii care trăiesc în corpul uman, în special în intestinul gazdei.
    O analiză a datelor dintr-un studiu clinic internațional sugerează că aspirina zilnică în doze mici crește riscul de anemie la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste cu aproximativ 20%.
    O expresie fundamentală a afecțiunii pentru întărirea și menținerea legăturilor, sărutul pe gură eliberează testosteron, principalul hormon responsabil pentru libidoul și atracția sexuală. Sărutul reduce anxietatea și oferă o serie de beneficii importante pentru sănătate, fie că sunt fizice sau emoționale.
    Performanţele cognitive ale adolescenților care merg pe jos la şcoală mai mult de 15 minute sunt mai bune decât ale celor care stau aproape şi merg mai puţin, sau al celor care merg cu maşina.