Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Fructele de padure ajuta la imbunatatirea functiei cerebrale

    GH. MANOIU | 5 DECEMBRIE 2023

    Fructele de padure, cum ar fi afinele, contin un nivel ridicat de compusi numiti polifenoli, despre care oamenii de stiinta spun ca pot ajuta creierul sa-si indeplineasca functiile vitale.



    Fructe de padure. Foto: U.S. Fish and Wildlife Service.


    Cercetatorii de la Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University si University of Maryland Baltimore County au studiat efectele fructelor de padure pe animale de laborator, axandu-se pe efectul lor de curatare a acumularilor de toxine din creier.

    Ei au hranit sobolani timp de doua luni cu o dieta bogata in fructe de padure, apoi au analizat creierul lor dupa iradiere, un model pentru o imbatranire accelerata.

    Sobolanii de test au fost impartiti in doua grupe: unii au fost evaluati dupa 36 de ore de la iradiere, ceilalti dupa 30 de zile in care au continuat sa manance fructe de padure.

    Dupa 30 de zile in care au continuat acelasi regim de protectie cu fructe de padure, sobolanii au experimentat o protectie sporita impotriva radiatiilor fata de grupa de control.

    Cele mai multe boli ale creierului cum ar fi Alzheimer si Parkinson au aratat o crestere a cantitatii de proteine toxice in creier, iar fructele de padure par sa promoveze mecanismul de curatare naturala a creierului, reducand astfel acumularile toxice.

    Intr-un studiu anterior, oamenii de stiinta au stabilit ca femeile care mananca multe fructe de padure au un declin mental mai lent odata cu varsta, fata de cele care au consumat putine fructe bogate in flavonoide.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Creșterea consumului de produse ultraprocesate este legat de riscul de dezvoltare a bolilor cronice netransmisibile şi a obezităţii.
    Coacăzele negre, bune pentru păstrarea tinereţii şi agerimii mentale, ar putea contribui la controlul declinului mental asociat cu vârsta şi ar putea ajuta oamenii cu probleme neurologice, cum sunt Parkinsonul şi depresia.
    Postul ţinut regulat poate aduce mai multe beneficii pentru sănătate decât să ajute la pierderea câtorva kilograme din greutate. Bazându-se pe un nou studiu, cercetătorii sugerează că postul la intervale regulate poate îmbunătăţi longevitatea şi poate scădea riscul de boli cronice.
    Un studiu făcut de cercetătorii de la St. Michael’s Hospital din Canada arată că, prin consumarea unei porţii pe zi de fasole, mazăre, năut sau linte, se poate reduce semnificativ colesterolul rău şi, pe termen lung, riscul de boli cardiovasculare.
    Oamenii de stiinţă au descoperit cum poţi să slăbeşti fără să ţii cură de slăbire - este suficient să înlocuieşti alimentele cu conţinut ridicat de grăsimi, cu versiunile sărace în grăsimi ale aceloraşi alimente.
    Un recent studiu realizat la Oregon State University din Statele Unite sugerează că cea mai bună mâncare pentru sănătate este cea făcută la domiciliu.