Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Fructoza ca indulcitor diminueaza memoria
GH. MĂNOIU | 12 MARTIE 2023
Un studiu al cercetatorilor de la University of California, Los Angeles School of Medicine arata ca o dieta bazata constant pe un nivel ridicat de fructoza incetineste functionarea creierului, impiedicand memorarea si invatarea. Intr-o prima faza, acizii grasi omega 3 pot contracara perturbarile.
Problema nu este cu fructoza din fructe, ci cu fructoza adaugata ca indulcitor si conservant la o multime de produse alimentare.
Cercetari anterioare au aratat rolul daunator al fructozei, prin contributia ei la diabet, obezitate si ficat gras. Acest studiu este primul care arata modul in care acest indulcitor influenteaza creierul.
Studiul s-a facut pe doua grupuri de sobolani care au consumat timp de sase saptamani o solutie de fructoza cu apa.
Primul grup nu a primit nimic altceva pe langa hrana standard, al doilea a primit acizi omega 3 sub forma de ulei de in si DHA care asigura protectia sinapselor, conexiuni intre celulele cerebrale care permit memoria si invatarea.
Ei au fost antrenati cinci zile, inainte de a incepe studiul, pe un labirint, de doua ori pe zi.
Au fost puse repere vizuale in labirint ca sa-i ajute sa invete si sa memoreze drumul.
Dupa sase saptamani cercetatorii au testat capacitatea sobolanilor de a-si aminti ruta si a iesi din labirint. Al doilea grup, cel care a primit omega 3, a navigat mult mai repede decat cei care nu au primit.
Sobolanii care nu au primit DHA au prezentat semne de rezistenta la insulina, hormon ce controleaza concentratia de zahar din sange si regleaza functia sinaptica din creier.
Studierea tesutului lor cerebral a aratat ca insulina si-a pierdut puterea de a influenta celulele cerebrale.
Cercetatorii sunt de parere ca fructoza este vinovata de disfunctia creierului, nu deficitul de DHA.
Consumul exagerat de indulcitori si conservanti pe baza de fructoza ar putea bloca capacitatea insulinei de reglementare a modului in care celulele utilizeaza si stocheaza zaharul pentru generarea energiei necesare procesarii gandurilor si emotiilor.
Modul in care DHA protejeaza creierul de efectele nocive ale fructozei nu e cunoscut, dar un consum de alimente ca somonul, nucile si semintele de in, bogate in omega 3 este recomandat din multe puncte de vedere. Astfel ca, ceea ce mananci afecteaza modul in care gandesti.