Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Fructoza mai sănătoasă ca zahărul
Fructoza, tipul de zahăr găsit în fructe, miere şi unele legume, se dovedeşte a fi o opţiune mai sănătoasă în comparaţie cu zahărul de masă de zi cu zi, cum ar fi zaharoza şi glucoza, potrivit cercetătorilor australieni.
Cercetătorii de la Universitatea din Canberra, Australia, au descoperit că nivelul de glucoză din sânge s-a dovedit a fi mai mic la subiecţii care au consumat fructoză în comparaţie cu cel al subiecţilor care au primit alte zaharuri.
Fructoza are o structură chimică diferită faţă de alte zaharuri cum ar fi glucoza şi sucroza şi trebuie transformată în glucoză înainte de a putea intra în sânge.
Fructoza trebuie prelucrată de ficat înainte de a contribui la nivelul zahărului din sânge, ceea ce înseamnă că este nevoie de timp, de aceea eliberarea de zahăr din fructoză în sânge este mult mai lentă şi nu provoacă creşterea bruscă a nivelului zahărului din sânge ca atunci când se consumă glucoză.
Creşterile bruşte ale nivelului de zahăr din sânge sunt un risc major pentru diabetul zaharat.
Consumul ridicat de zahăr poate duce la probleme de sănătate şi toată lumea ar trebui să încerce să elimine dulciurile.
Dar dacă consumul de zahăr nu poate fi evitat, este probabil mai bună alegerea produselor cu fructoză faţă de alte tipuri de zahăr.