Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Fructul de argan ajută la reglarea glicemiei și la reducerea obezității
GH. MĂNOIU | 26 NOIEMBRIE 2023
O echipă multidisciplinară de cercetători de la Universitatea din Granada, Spania, și grupul de companii de biotehnologie Almeria Beyond Seeds a descoperit noi efecte benefice asupra metabolismului carbohidraților și a disbiozei intestinale asociate cu consumul de pulpă de argan, datorită conținutului ridicat de compuși bioactivi, în principal antioxidanți și antiinflamatorii.
Lucrarea descrie pentru prima dată noi compuși bioactivi care nu au fost identificați până în prezent.
Rezultatele studiilor experimentale au arătat că ingerarea pulpei acestui fruct determină scăderea greutății corporale fără a reduce aportul alimentar, precum și o activitate hipoglicemiantă puternică, pe lângă scăderea diferiților markeri ai inflamației și stresului oxidativ.
O altă constare a acestui studiu a fost efectul prebiotic produs de consumul de pulpă de argan, reducerea prezenței tulpinilor potențial patogene și creșterea proliferării tulpinilor benefice.
Toate aceste proprietăți fac ca acest produs să fie ideal pentru utilizarea în tratamentul sau prevenirea bolilor metabolice (rezistență la insulină, obezitate, sindrom metabolic) și a disbiozei intestinale, în care apar afecțiuni cu niveluri ridicate de stres oxidative sau inflamatorii.
Arganul (Argania spinosa) se găsește în mod tradițional în sud-vestul Marocului, unde pădurile sale au fost declarate rezervație a biosferei de către UNESCO în 1998.
În aceste regiuni este utilizat ca sursă de furaj pentru hrănirea animalelor, dar mai este cunoscut la nivel internațional pentru uleiul care este extras din semințele sale și este folosit pentru aplicații nutriționale și cosmetice.
Exploatarea arganului și, în special, extragerea uleiului din semințele sale, generează diferite produse secundare.
Unul dintre ele este pulpa sau pericarpul seminței, care constituie până la 40% din întregul fruct și în care au fost identificați o multitudine de compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante ridicate pentru prevenirea și tratarea diferitelor patologii.