Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Fulgerele pot schimba structurile atomice

    Un fulger puternic poate produce un fel de presiune masivă necesară pentru a crea lamele de şoc, structuri atomice despre care se credea anterior că rezultă doar dintr-un impact meteoric sau o explozie nucleară.



    Fulger.


    Astfel de structuri, care se formează sub o presiune estimată la cel puţin 10 gigapascali şi în lipsa unei temperaturi ridicate, au fost descoperite în urma studiului locurilor unde au avut loc explozii nucleare subterane.

    Ulterior s-a dovedit că acestea sunt întâlnite şi în craterele lăsate de impactul de meteoriţi.

    Deoarece vulcanii nu pot produce o astfel de presiune, geologii au considerat mult timp prezenţa cuarțului sau a altor minerale de şoc ca o dovadă ce indică că la originea unui crater se află un impact.

    Dar mai nou, conform unui studiu internaţional condus de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania, fulgerele pot induce tipul de schimbări în structura atomică care creează minerale de şoc.

    Un fulger poate topi literalmente suprafaţa unei stânci şi poate schimba structura cristalelor.

    Descoperirea pune la îndoială unele concluzii despre originile craterelor în cazul în care acestea se bazează doar pe descoperiri de cuarţ de şoc.

    14 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la University of Edinburgh şi American Museum of Natural History au analizat un craniu fosil vechi de 90 milioane de ani al unei reptile dispărute şi au declarat că au găsit răspunsul la întrebarea cum şi-au pierdut şerpii picioarele.
    Un grup de cercetatori de la Scoala Veterinara din Lyon, in frunte cu Dr. Dominique Autier-Dérian au facut un studiu asupra capacitatii cainilor de a deosebi alti caini intre diverse imagini de specii de animale si chipuri de oameni, postate pe un ecran de computer.
    Acest mic mamifer a fost confundat până acum cu o ruda a sa, olingo, cu care a împartit cuştile grădinilor zoologice timp de mai bine de 100 de ani. Acum este considerat primul mamifer descoperit în America, in ultimii 35 de ani. Are mărimea unui raton şi arată ca o încrucisare între o pisică domestică şi un ursuleţ de pluş. Trăieşte la înălţimi de peste 1600 metri în Anzii de nord, zone montane împădurite din Ecuador şi Columbia.
    Un studiu realizat de un grup de oameni de ştiinţă a constatat că un anumit tip de peşti pot experimenta "febra emoţională", capacitate care îi poate califica ca fiinţe simţitoare.
    Arheologii germani au anunţat că au descoperit mai mult de 90 de urme de dinozaur într-o carieră în apropiere de Hanovra.
    Materialul bogat în substanţe nutritive din Africa este transportat în tone de praf, de vântul ce bate peste Atlantic în fiecare an. O echipă de cercetători au arătat că o mare parte din fosforul din acest praf este derivat din oasele şi solzii de peşti ce au trăit în apa ce acoperea acum mii de ani zona de centru-nord a Africii.