Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Fumatul de canabis duce la atac de cord și accident vascular cerebral
Fumatul de canabis crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, conform unui studiu susținut de National Institutes of Health, din Statele Unite.
Studiul a folosit date de la aproape 435000 de adulți americani și este printre cele mai mari studii care au explorat relația dintre canabis și evenimentele cardiovasculare.
Studiul a constatat că utilizarea zilnică a canabisului - predominant prin fumat - a fost asociată cu o creștere a probabilității de atac de cord cu 25% și cu o probabilitate crescută de accident vascular cerebral cu 42%.
Utilizarea mai puțin frecventă a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare.
Aproximativ 75% dintre respondenții studiului au raportat că au consumat în principal canabis prin fumat, iar 25% dintre respondenți au raportat că au consumat canabis printr-o altă metodă decât fumatul, cum ar fi vapoarea, băutul sau consumul de droguri.
Toxinele sunt eliberate atunci când canabisul este ars, similar cu toxinele din fumul de tutun.
Cercetătorii notează că, pe lângă toxine, receptorii endocannabinoizi – partea celulelor responsabile cu recunoașterea tetrahidrocanabinolului (THC), principalul ingredient psihoactiv al canabisului – sunt răspândiți în țesuturile cardiovasculare ale corpului și facilitează riscurile cardiace.
Consumul de canabis a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani deoarece percepțiile negative asupra consumului acestuia au scăzut, potrivit sondajelor privind consumul de droguri. În Statele Unite, canabisul este acum legal în 38 de state pentru uz medicinal și în 24 de state pentru uz recreațional.
In afară de riscurile cardiovasculare utilizarea canabisului afectează creierul și plămânii.