Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Fumatul provoacă sute de modificări ADN-ului
Un grup de cercetători de la mai multe instituţii, printre care Wellcome Trust Sanger Institute din Cambridgeshire şi Los Alamos National Laboratory din New Mexico, au descoperit că fumatul lasă un "dosar arheologic", al sutelor de mutaţii pe care le provoacă ADN-ului.
Ei au descoperit că un fumător a 20 de ţigări pe zi prezintă o medie de 150 de mutaţii în fiecare celulă pulmonară în fiecare an, iar modificările sunt permanente şi persistă chiar dacă ulterior renunţă la fumat.
Analizele arată o legătură directă între numărul de ţigări fumate într-o viaţă şi numărul de mutaţii ale ADN-ului.
Autorii studiului au constatat că, în medie, fumatul unui pachet de ţigări pe zi, a condus la 150 mutaţii în fiecare celulă pulmonară în fiecare an, 97 mutaţii în caseta de laringe sau corzi vocale, 23 mutaţii în gură, 18 mutaţii în vezică şi 6 mutaţii în ficat.
Pentru aceste 150 de mutaţii în celula pulmonară, în fiecare an apar 150 de posibilităţi de dezvoltare a cancerul pulmonar.
Cu cât sunt mai multe mutaţii, cu atât este mai mare probabilitatea ca acestea să aibă loc în gene-cheie, numite gene de cancer, care transformă o celulă normală într-o celulă canceroasă.
În ţesuturi, cum ar fi plămânii, care sunt expuse în mod direct la fum, se pot găsi semnăturile mutaţionale a substanţelor chimice din fumul de tutun, dintre care cel puţin 60 sunt cancerigene.
Privind în genomul diferitelor tipuri de cancer, se pot găsi urmele expunerilor anterioare responsabile pentru generarea cancerului şi aceasta ar putea ajuta la prevenire.