Sănătate / Anatomie şi fiziologie |
Funcţiile corpului şi procesele vieţii
Funcțiile corpului
Funcțiile corpului sunt funcțiile fiziologice sau psihologice1 ale sistemelor corpului. Funcțiile corpului sunt în cele din urmă funcțiile celulelor sale. Supraviețuirea2 este cea mai importantă funcție a corpului. Supraviețuirea depinde de menținerea sau restabilirea homeostaziei3 de către organism, o stare de relativă constanță, a mediului său intern4.
În urmă cu mai bine de un secol, fiziologul francez Claude Bernard (1813-1878), a făcut o observație remarcabilă. El a observat că celulele corpului au supraviețuit într-o stare5 sănătoasă numai atunci când temperatura, presiunea și compoziția chimică a mediului lor au rămas relativ constante. Mai târziu, un fiziolog american, Walter B. Cannon (1871-1945), a sugerat denumirea de homeostazie pentru stările relativ constante menținute de organism. Homeostazia este un cuvânt cheie în fiziologia6 modernă. Provine din două cuvinte grecești - „homeo”, care înseamnă același, și „stasis”, care înseamnă a sta în picioare. „A sta sau a rămâne la fel” este atunci sensul literal al homeostaziei. Cu toate acestea, așa cum a subliniat Cannon, homeostazia nu înseamnă ceva stabilit și imobil care rămâne exact același tot timpul. Homeostazia „înseamnă o afecțiune care poate varia, dar care este relativ constantă”.
Homeostazia depinde de faptul că organismul desfășoară neîncetat multe activități. Activitățile sau funcțiile sale majore sunt de a răspunde la schimbările din mediul organismului, de a face schimb de materiale între mediu și celule, de a metaboliza alimentele și de a integra toate activitățile diverse ale corpului.
Capacitatea organismului de a-și îndeplini multe dintre funcțiile sale se schimbă treptat de-a lungul anilor. În general, organismul își îndeplinește cel mai puțin bine funcțiile la ambele capete ale vieții - în copilărie și la bătrânețe. În timpul copilăriei, funcțiile corpului devin treptat din ce în ce mai eficiente și mai efective. În timpul maturității târzii și a bătrâneții este adevărat opusul. Ele devin treptat din ce în ce mai puțin eficiente și efective. La vârsta adultă tânără, aceștia funcționează în mod normal cu eficiență și efectivitate maximă7.
Procesele vieții
Toate organismele vii au anumite caracteristici care le deosebesc de formele nevii. Procesele de bază ale vieții includ organizarea, metabolismul8, receptivitatea, mișcările și reproducerea. La oameni, care reprezintă cea mai complexă formă de viață, există cerințe suplimentare, cum ar fi creșterea, diferențierea9, respirația10, digestia11 și excreția. Toate aceste procese sunt interconectate. Nicio parte a corpului, de la cea mai mică celulă12 până la un sistem complet al corpului13, nu funcționează izolat. Toate funcționează împreună, într-un echilibru fin reglat, pentru bunăstarea individului și pentru a menține viața. Boli precum cancerul14 și moartea reprezintă o perturbare a echilibrului în aceste procese.
Următoarele sunt o scurtă descriere a proceselor vieții:
• Organizarea
La toate nivelurile schemei organizatorice, există o diviziune a muncii. Fiecare componentă are propria sa sarcină de îndeplinit în cooperare cu ceilalți. Chiar și o singură celulă, dacă își pierde integritatea sau organizarea, va muri.
• Metabolismul
Metabolismul este un termen larg care include toate reacțiile chimice care au loc în organism. O fază a metabolismului este catabolismul15 în care substanțele complexe sunt descompuse în blocuri mai simple și este eliberată energie.
• Receptivitatea
Receptivitatea sau excitabilitatea se referă la detectarea schimbărilor din mediul intern sau extern16 și reacția la acea schimbare. Este actul de a simți un stimul și de a răspunde la acesta.
• Circulaţia
Există multe tipuri de mișcare în interiorul corpului. La nivel celular, moleculele se deplasează dintr-un loc în altul. Sângele17 se deplasează dintr-o parte a corpului în alta. Diafragma se mișcă cu fiecare respirație. Capacitatea fibrelor musculare de a se scurta și astfel de a produce mișcare se numește contractilitate.
• Reproducerea
Pentru majoritatea oamenilor, reproducerea se referă la formarea unei noi persoane, la nașterea unui copil. În acest fel, viața se transmite de la o generație la alta prin reproducerea organismului. Într-un sens mai larg, reproducerea se referă și la formarea de noi celule pentru înlocuirea și repararea celulelor vechi, precum și pentru creștere. Aceasta este reproducerea celulară. Ambele sunt esențiale pentru supraviețuirea rasei umane.
• Creşterea
Creșterea se referă la o creștere a dimensiunii fie printr-o creștere a numărului de celule, fie printr-o creștere a dimensiunii fiecărei celule individuale. Pentru ca creșterea să aibă loc, procesele anabolice trebuie să aibă loc într-un ritm mai rapid decât procesele catabolice.
• Diferenţierea
Diferențierea este un proces de dezvoltare prin care celulele nespecializate se transformă în celule specializate cu caracteristici structurale și funcționale distincte. Prin diferențiere, celulele se dezvoltă în țesuturi și organe.
• Respiraţia
Respirația se referă la toate procesele implicate în schimbul de oxigen18 și dioxid de carbon19 între celule și mediul extern. Include ventilația20, difuzia21 oxigenului și a dioxidului de carbon și transportul gazelor în sânge. Respirația celulară se ocupă de utilizarea de către celule a oxigenului și eliberarea de dioxid de carbon în metabolismul acesteia.
• Digestia
Digestia este procesul de descompunere a alimentelor complexe ingerate în molecule simple care pot fi absorbite în sânge și utilizate de organism.
• Excreţia
Excreția este procesul care îndepărtează din organism produsele reziduale ale digestiei și metabolismului. Ea scapă de subprodusele pe care organismul nu le poate folosi, dintre care multe sunt toxice22 și incompatibile cu viața.
Cele zece procese de viață descrise mai sus nu sunt suficiente pentru a asigura supraviețuirea individului. Pe lângă aceste procese, viața depinde de anumiți factori fizici din mediu. Acestea includ apă23, oxigen, nutrienți, căldură și presiune.
Note
1. De-a face cu modul în care funcționează mintea și modul în care gândurile și sentimentele afectează comportamentul.
2. Cât timp a trăit un pacient de la diagnostic sau de la un alt punct de plecare. În termeni generali, probabilitatea de a trăi o anumită perioadă de timp (cum ar fi supraviețuirea de 5 ani) pe baza caracteristicilor unui grup de pacienți. Curba de supraviețuire este seria grafică de calcule de supraviețuire la intervale. Calculele de supraviețuire ajustate au luat în considerare dacă pacientul a murit de cancer. Supraviețuirea cumulativă este dependența perioadelor de timp ulterioare de ratele de supraviețuire anterioare. Calculele de supraviețuire observate includ toți pacienții, indiferent de cauza morții. Calculele de supraviețuire relativă factor în rata de supraviețuire a unei populații similare fără caracteristicile (cum ar fi cancerul) în cauză.
3. O stare de echilibru între toate sistemele corpului necesare pentru ca organismul să supraviețuiască și să funcționeze corect. În homeostazie, nivelurile corpului de acid, tensiunea arterială, zahărul din sânge, electroliții, energia, hormonii, oxigenul, proteinele și temperatura sunt ajustate în mod constant pentru a răspunde la schimbările din interiorul și din exteriorul corpului, pentru a le menține la un nivel normal.
4. Se referă la locații care se află în interiorul porțiunii interioare a corpului, la un anumit organ sau la un punct de referință. Intern poate fi sinonim cu adânc.
5. În medicină, o problemă de sănătate cu anumite caracteristici sau simptome.
6. Studiul funcțiilor părților corpului, ce fac acestea și cum o fac.
7. Indiferent dacă un medicament sau un alt tratament funcționează în viața reală. Studiile de eficacitate asupra medicamentelor analizează dacă funcționează atunci când sunt utilizate în modul în care le iau majoritatea oamenilor. Eficacitatea înseamnă că majoritatea persoanelor care au boala s-ar îmbunătăți dacă ar folosi tratamentul.
8. Modificările chimice care au loc într-o celulă sau un organism. Aceste schimbări produc energie și materialele de care celulele și organismele au nevoie pentru a crește, a se reproduce și a rămâne sănătoase. De asemenea, metabolismul ajută la eliminarea substanțelor toxice. Vezi și anabolism și catabolism.
9. Descrie cât de mult sau cât de puțin seamănă o tumoare cu țesutul normal din care a apărut; numita si nota. Diferențierea este adesea clasificată în următoarele categorii: 1. Bine diferențiat-închidere asemănătoare celulelor normale 2. Moderat diferențiat 3. Slab diferențiat 4. Nediferențiat-nu are nicio asemănare cu celulele normale. Cunoscut și ca anaplastic.
10. A inspira și a expira.
11. Procesul de descompunere a alimentelor în substanțe pe care organismul le poate folosi pentru energie, creșterea și repararea țesuturilor.
12. În biologie, cea mai mică unitate care poate trăi singură și care alcătuiește toate organismele vii și țesuturile corpului. O celulă are trei părți principale: membrana celulară, nucleul și citoplasma. Membrana celulară înconjoară celula și controlează substanțele care intră și ies din celulă. Nucleul este o structură din interiorul celulei care conține nucleolul și cea mai mare parte a ADN-ului celulei. Este, de asemenea, locul unde se produce majoritatea ARN-ului. Citoplasma este fluidul din interiorul celulei. Conține alte părți de celule minuscule care au funcții specifice, inclusiv complexul Golgi, mitocondriile și reticulul endoplasmatic. Citoplasma este locul unde au loc cele mai multe reacții chimice și se produc majoritatea proteinelor. Corpul uman are peste 30 de trilioane de celule.
13. Un sistem este un grup de organe. Diferitele sisteme din organism sunt: 1. Sistemul cardiovascular 2. Sistemul digestiv 3. Sistemul endocrin 4. Sistemul tegumentar 5. Sistemul limfatic 6. Sistemul muscular 7. Sistemul nervos 8. Sistemul reproductor 9. Sistemul respirator 10. Sistemul osos 11. Sistem urinar
14. Un termen pentru bolile în care celulele anormale se divid fără control și pot invada țesuturile din apropiere. Celulele canceroase se pot răspândi și în alte părți ale corpului prin sânge și sisteme limfatice. Există mai multe tipuri principale de cancer. Carcinomul este un cancer care debutează în piele sau în țesuturile care acoperă sau acoperă organele interne. Sarcomul este un cancer care debutează în oase, cartilaj, grăsime, mușchi, vase de sânge sau alt țesut conjunctiv sau de susținere. Leucemia este un cancer care începe în țesutul care formează sânge, cum ar fi măduva osoasă, și determină producerea și intrarea în sânge a unui număr mare de celule sanguine anormale. Limfomul și mielomul multiplu sunt cancere care încep în celulele sistemului imunitar. Cancerele sistemului nervos central sunt cancere care încep în țesuturile creierului și măduvei spinării.
15. Aspectul de ardere a energiei al metabolismului. Vezi și anabolism și metabolism.
16. Se referă la locații care se află spre exteriorul unui corp sau a unui anumit organ sau în afara unui punct de referință.
17. Lichidul specializat din corpul dumneavoastră care are multe funcții, inclusiv transportul de oxigen și nutrienți către alte țesuturi, formarea de cheaguri ca răspuns la răni și transportul de celule defensive și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor.
18. Un gaz incolor, inodor. Este necesar pentru viața animală și vegetală. Oxigenul care este inspirat intră în sânge din plămâni și călătorește către țesuturi.
19. Un gaz incolor, inodor. Este un deșeu produs de organism. Dioxidul de carbon se deplasează în sânge de la țesuturile corpului la plămâni. Espirarea elimină dioxidul de carbon din plămâni.
20. Circulația aerului între atmosferă și plămâni.
21. Mișcarea moleculelor printr-un mediu dintr-o zonă cu concentrație mare a acelor molecule într-o zonă cu concentrație scăzută a acelor molecule.
22. Ceva dăunător pentru organism.
23. Apa este o moleculă ușor polară: cei doi atomi de hidrogen au o sarcină parțială pozitivă, iar atomul de oxigen o sarcină parțială negativă. Șaizeci până la 80% dintr-o celulă este apă. Apa are multe roluri importante în celule: 1. Ia parte la unele reacții 2. Servește ca mediu sau solvent pentru alte reacții care apar în 3. Servește ca bază pentru transportul materialelor 4. Absoarbe și eliberează căldură 5. Menține temperatura corpului 6. Protejează corpul 7. Este baza pentru toți lubrifianții corporali.