Ştiri / Ştiinţă |
Furtunile din Marea Britanie au descoperit rămăşiţe de păduri străvechi
Furtunile care au lovit Marea Britanie în ultimele luni au modificat relieful coastei. În unele locuri marea s-a retras, în altele a acoperit terenul jos. Ploile au spălat turba şi au dezvelit rămăşiţele unor păduri stravechi. Buturugi şi rădăcini de copaci din epoca bronzului au devenit vizibile pe malul din apropierea satului Borth, Ceredigion, Mid Wales.
Rămăşiţe de stejari şi pini, conservate până acum în turbă, au apărut pe plaja din apropiere de Ynyslas.
Vânturile grele şi ploaia au măturat pietrişul şi nisipul de pe plajele din Cornwall şi au descoperit aşa numitele păduri scufundate. Trunchiuri mari de stejar, fag şi pin, în paturi de turbă, sunt vizibile în apropiere de Penzance, în Mount's Bay.
Geologii ştiau că aceste păduri au existat, dar au putut arareori să le vadă. Folosind datarea cu carbon, vechimea pădurilor ce se întindeau de-a lungul Mount's Bay a fost evaluată între 4000 şi 6000 de ani, când în zonă existau comunităţi de vânători şi culegători.
Pe atunci clima era ceva mai caldă. Pădurile nu au fost inundate la sfârşitul ultimei ere glaciare, acum 12000 de ani. Ele sunt o dovadă a modificării nivelului mării.
Odată cu resturile de copaci au fost expuse şi resturi de desişuri de aluni cu nuci bine conservate, ghinde, fosile de melci şi colonii de moluşte.
Este de aşteptat ca, în câteva luni, pădurile expuse să fie treptat acoperite de nisip.
GH. MĂNOIU | 22 FEBRUARIE 2014