Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    S-a găsit o căpuşă cu sânge vechi de 20 milioane ani

    George Poinar Jr., cercetator la Oregon State University şi unul dintre cei mai buni experţi în insecte prinse în chihlimbar, a descoperit o căpuşă prinsă în chihlimbar conţinând sânge de mamifere vechi de 20 milioane ani.



    Căpuşă prinsă în chihlimbar.


    Acesta este primul sânge de mamifer care a fost găsit fosilizat. Dimensiunea şi aspectul celulelor sanguine găsite a indicat un tip de canide sau de primate.

    Dar, având în vedere că chihlimbarul a fost găsit în Republica Dominicană, unde nu există dovezi de fosile de câini, dar există de maimuţe, Poinar optează pentru acestea din urmă, având în vedere că maimuţele trăiesc în copaci.

    Căpuşele sunt rare în chihlimbar. Ipoteza cercetătorului este că au existat două maimuţe care şi-au înlăturat reciproc paraziţii. În acest fel, una dintre căpuşe a căzut în răşină, care s-a maturizat ulterior în chihlimbar.

    Pentru a cerceta celulele sanguine sub microscop, Poinar a trebuit să taie chihlimbarul şi să distrugă o parte a căpuşei. Dar o mică parte a rămas intactă.

    Obţinerea ADN-ului din sânge este ceva mult mai greu decât pare.

    Celulele roşii din sângele mamiferelor nu conţin ADN, ci doar celulele albe, care sunt însă mult mai puţin frecvente. Astfel, nu există mult ADN pentru a lucra cu el, mai ales după milioane de ani.

    Cercetătorul George Poinar Jr este cel care l-a inspirat pe Michael Crichton să scrie cartea Jurassic Park.

    11 DECEMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu facut de o echipa de la Universitatea din Colorado Boulder arata ca emisiile provenite de la vulcani de dimensiuni medii, pot combate unele dintre efectele incalzirii globale.
    Aglomerarea de organisme microscopice roşii se vede chiar şi din spaţiu, ca o pată mare de culoare roşu închis, pe aproape 800 km de la sud la nord, de-alungul coastei de sud-est a Braziliei.
    O erupţie vulcanică în Peninsula Kamceatka (Rusia) a oferit posibilitatea surprinderii unor imagini uimitoare ale unui râu de lavă curgând prin sălbăticia înzăpezită. Kamceatka este una dintre zonele cu cea mai intensă activitate vulcanică de pe glob, având în prezent 29 de vulcani activi.
    Creaturi care trăiesc în mod normal în adâncurile oceanelor sunt prinse tot mai des în apele puţin adânci din largul coastelor Japoniei.
    Cel mai rece loc de pe Pământ este, cum era de aşteptat, în Antarctica: o creastă înaltă de pe platoul Antarctica de Est, unde temperatura poate scădea sub minus 92 grade Celsius în nopţile senine de iarnă.
    ADN-ul extras din picturile lui Leonardo da Vinci ar putea fi folosit pentru a-i recrea digital faţa şi pentru a confirma exact unde a fost îngropat după moartea sa în 1519.