Ştiri / Ştiinţă |
Gazele cu efect de seră au întârziat următoarea perioadă glaciară cu 100000 de ani
Un studiu realizat la Potsdam Institute for Climate Impact Research din Germania, arată că emisiile de gaze cu efect de seră produse de om, de 1000 până la 1500 gigatone de carbon, au amânat următoarea perioadă glaciară pentru un timp neobişnuit de lung, probabil pentru 100000 de ani.
Concentraţia de dioxid de carbon în atmosferă, nu este singura cauză a amânării erei glaciare. De fapt, chiar dacă emisiile de dioxid de carbon au contribuit la întârziere, nu acesta este parametrul esenţial.
Analizele sugerează că, chiar şi în absenţa influenţelor umane, nici o acumulare substanţială de placi de gheaţă nu ar avea loc în următoarele zeci de mii de ani şi perioada interglaciară curentă va dura, probabil, încă 50000 de ani.
Pentru a ajunge la o astfel de concluzie, oamenii de ştiinţă au analizat perioadele glaciare trecute.
Ei au descoperit că există o legătură între cantitatea de energie absorbită de planetă de la Soare, concentraţia de dioxid de carbon şi ciclurile glaciare.
Studiul sugerează că începutul perioadei glaciare a fost ratat înainte de începutul revoluţiei industriale, în secolul al 18-lea.
Aceasta poate fi rezultatul efectului combinat al concentraţiei relativ ridicate de dioxid de carbon din holocenul târziu şi excentricitatea orbitală a Pământului.
Conform cercetătorilor germani, glaciaţiunile la scară largă sunt afectate de schimbările provocate de om şi de cauze naturale, cum ar fi efectul de seră şi schimbările în orbita Pământului în jurul Soarelui.
Acestea din urmă se întâmplă deoarece planeta noastră nu face un cerc perfect atunci când se roteşte, ci mai degrabă o formă ovală, ceea ce înseamnă că la un moment dat este mai aproape de Soare şi la un altul este mai depărtată.
În ultimele milioane de ani, Pământul a trecut prin aproximativ 10 cicluri glaciare, fiecare cu durata de aproximativ 100000 ani, urmate de faze calde.
Ultima eră glaciară s-a încheiat în urmă cu 12000 de ani, după acoperirea cu gheaţă a Canadei, Europei de Nord şi Siberiei.