Editura Global Info / Geografie |
Geografia Antarcticii
Asezare geografica: cea mai mare parte a continentului este la sud de Cercul Antarctic.
Coordonate geografice: 90° 00` S, 0° 00` E.
Suprafata: totala 14 milioane kmp, uscat 14 milioane kmp (280 000 km patrati fara gheata, 13 720 000 kilometri patrati acoperit cu gheata) (est).
Nota: al cincilea cel mai mare continent, dupa Asia, Africa, America de Nord si America de Sud, dar mai mare decat Australia si Europa.
Granite terestre: 0 km.
Coasta: 17 968 km
Drepturi maritime: Australia, Chile, Argentina pretind zona economica exclusiva (ZEE), drepturi sau similar peste 200 nm de extensii in largul apelor din creanţe continentale ale acestora, dar aceste zone nu sunt acceptate de catre alte tari; 21 din 28 natiuni consultate asupra Antarcticii nu au pretentii la teritoriul Antarctica (desi Rusia si SUA si-au rezervat dreptul de a face acest lucru), si nu recunosc pretentiile altor natiuni.
Climat: temperaturile foarte joase variaza in functie de latitudine, altitudine si distanta de la ocean; Antarctica de Est este mai rece decat Antarctica de Vest, din cauza altitudinii mai mari; Peninsula Antarctica are clima cea mai moderata; temperaturi mai mari apar in luna ianuarie de-a lungul coastei cu o medie usor sub punctul de inghet.
Relief: aproximativ 98% sub foaia groasa de gheata continentala si 2% piatra arida, cu cresteri medii intre 2000 si 4000 metri; lanturi muntoase pana la aproape 5000 metri; zonele de coasta fara gheata includ parti din sudul Tarii Victoria, Tarii Wilkes, zona Peninsula Antarctica si parti din Insula Ross pe McMurdo Sound; ghetarii formeaza rafturi de gheata de-a lungul a aproximativ jumătate de coasta; rafturile de gheata plutitoare constituie 11% din suprafata continentului.
Cote extreme: cea mai mica cota: Subglacial Bentley Trench -2 540 m; cea mai mare cota: Masivul Vinson 4 897 m.
Nota: cel mai jos punct cunoscut din Antarctica este ascuns in santul subglacial Bentley; la suprafata sa este cea mai adanca gheata descoperita deocamdata si cea mai mica altitudine din lume nu se afla sub apa de mare.
Resurse naturale: minereu de fier, crom, cupru, aur, nichel, platina si alte minerale; carbune si hidrocarburi au fost gasite in cantitati mici, necomerciale; in prezent, nu se exploateaza nimic; krill, pesti, si crabi au fost dati in exploatare.
Intrebuintarea terenului: teren arabil 0%, culturi permanente 0%, altele 100% (98% de gheaţă, rocă stearpă 2%) (2005).
Riscuri naturale: vantul katabatic (bazat pe greutate) sufla din interiorul inalt spre coasta; frecvent se formeaza viscole la poalele platoului; furtuni ciclonice se formeaza peste ocean si se deplaseaza in sens orar de-a lungul coastei; vulcanism pe Insula Deception si in zone izolate din vestul Antarcticii; alta activitate seismica este rara si slaba; aisberguri mari se pot forma din foaia de gheata.
Probleme actuale de mediu: in 1998, date prin satelit furnizate de NASA au aratat ca gaura de ozon din Antarctica a fost cea mai mare din istorie, acoperind 27 milioane de kilometri pătraţi, în 1997; cercetatorii au descoperit ca lumina ultravioleta ce trece masiv prin gaura de ozon dauneaza ADN-ului pestilor de gheata, un peste din Antarctica lipsit de hemoglobina; anterior s-a demonstrat ca epuizarea stratului de ozon dauneaza plantelor marine unicelulare din Antarctica; in 2002, zone semnificative de rafturi de gheaţă s-au dezintegrat ca efect al incalzirii regionale.
Pozitia geo-strategica: continentul cel mai rece, cu cel mai mult vant, cel mai inalt (in medie), cel mai secetos; in timpul verii, radiatia solara ajunsa la suprafata, la Polul Sud, este mai mare decat este la Ecuator intr-o perioadă echivalenta; cea mai mare parte de nelocuit.
Sursa datelor: CIA