Editura Global Info / Geografie |
Geografia Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord
Asezare geografica: in Europa de Vest; formata din insule; include o sesime din nordul insulei Irlanda; situata intre Oceanul Atlanticului de Nord si Marea Nordului, la nord-vest de Franta.
Coordonate geografice: 54° N, 2° V.
Suprafata: totala 244,820 kmp, uscat 241,590 kmp, apa 3,230 kmp.
Nota: cuprinde insulele Rockall si Shetland.
Orase: Londra (capitala), Manchester, Liverpool, Edinburgh, Glasgow, Cardiff, Belfast.
Granite: total 360 km cu Irlanda.
Coasta: 12,429 km.
Drepturi maritime: ape teritoriale 12 mn, zona de pescuit exclusiva 200 mn, platoul continental, conform limitelor convenite.
Climat: in general temperat; vremea variaza frecvent dar la extreme mici de temperatura; climatul este temperat de vanturile de sud-vest predominante in fata Curentului Atlanticului de Nord; mai mult de jumatate din zilele anului sunt innorate.
Relief: preponderent dealuri accidentate si munti mici; campii in est si sud-est.
Cote extreme: cea mai mica cota: -4 metri - The Fens; cea mai mare cota: 1,343 metri – varful Ben Nevis.
Resurse naturale: carbune, petrol, gaze naturale, minereu de fier, plumb, zinc, aur, cositor, calcar, sare, argila, creta, ghips, potasiu, siliciu, gresie, teren arabil.
Intrebuintarea terenului: teren arabil 25%, recolte permanente 0.2%, pajisti si pasuni 46%, paduri 10%, altele 19%.
Teren irigat: 1,700 kmp (2003).
Riscuri naturale: iarna viscole; inundatii.
Probleme actuale de mediu: continua sa reduca emisiile de gaze care genereaza efectul de sera; tinteste sa reduca cantitatea de deseuri industriale si comerciale ingropate si sa le recicleze sau sa le transforme in ingrasamant.
Pozitia geo-strategica: este situata langa rutele maritime vitale din Oceanul Atlanticului de Nord; se afla la numai 35 de km departare de Franta si este legata de aceasta printr-un tunel sapat sub Canalul Manecii; deoarece coasta este puternic crestata, nici o asezare nu se afla mai departe de 125 km de fluxul apelor.
Sursa: CIA