Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Editura Global Info / Geografie

    Geografia Rusiei



    Asezare geografica: in Asia de Nord (zona de la vest de muntii Urali este considerata parte a Europei; are iesire la Oceanul Inghetat; situata intre Europa si Oceanul Pacificului de Nord.

    Coordonate geografice: 60° N, 100° E.

    Suprafata: totala 17,075,200 kmp, uscat 16,995,800 kmp, apa 79,400 kmp.

    Orase: Moscova (capitala, 8.3 milioane de locuitori), St. Petersburg (4.6 milioane de locuitori), Novosibirsk (1.4 milioane de locuitori), Nizhniy Novgorod (1.3 milioane de locuitori).

    Granite: total 20,017 km dintre care cu Azerbaijan 284 km, Bielorusia 959 km, China (la sud-est) 3,605 km, China (la sud) 40 km, Estonia 294 km, Finlanda 1,340 km, Georgia 723 km, Kazahstan 6,846 km, Coreea de Nord 19 km, Letonia 217 km, Lituania (Kaliningrad Oblast) 227 km, Mongolia 3,485 km, Norvegia 196 km, Polonia (Kaliningrad Oblast) 206 km, Ucraina 1,576 km.

    Coasta: 37,653 km.

    Drepturi maritime: ape teritoriale 12 mn, zona economica exclusiva 200 mn, platoul continental 200 m adancime sau la adancimea exploatarii.

    Climat: variaza de la climat de stepa in sud pana la climat continental umed in Rusia europeana; de la climat subarctic in Siberia la climat de tundra in nordul polar; iernile variaza de la reci de-a lungul coastei Marii Negre pana la extrem de reci in Siberia; verile variaza de la calde in stepe pana la reci de-a lungul coastei Oceanului Inghetat.

    Relief: campii intinse cu dealuri joase la vest de muntii Urali; paduri intinse de conifere si tundra in Siberia; dealuri si munti (lantul Caucazian) de-a lungul regiunilor de granita din sud.

    Cote extreme: cea mai mica cota: -28 metri - Marea Caspica; cea mai mare cota: 5,633 metri – varful Elbrus.

    Resurse naturale: mari zacaminte de petrol, gaze naturale, carbune si multe minerale strategice, cherestea.
    Obstacole precum climatul, relieful si distantele impiedica exploatarea resurselor naturale.

    Intrebuintarea terenului: teren arabil 7.17%, recolte permanente 0.11%, altele 92.72% (2005).

    Teren irigat: 46,000 kmp (2003).

    Riscuri naturale: subsolul inghetat permanent din Siberia reprezinta un impediment major pentru dezvoltare; activitate vulcanica in insulele Kurile; vulcani si cutremure in peninsula Kamceatka; inundatii de primavara si incendii forestiere de vara/toamna peste intreg cuprinsul Siberiei si in diverse parti ale Rusiei europeane.

    Probleme actuale de mediu: poluarea aerului din cauza industriei grele, a emisiilor de la centralele electrice pe baza de carbune si a transportului din marile orase; poluarea industriala, municipala si agricola a cailor navigabile din interiorul tarii si a coastelor marine; despaduririle; eroziunea solului; contaminarea solului din cauza aplicarii incorecte a chimicalelor agricole; in zone dispersate contaminare radioactiva puternica; contaminarea panzei freatice din cauza deseurilor toxice; managementul deseurilor solide urbane; gramezi abandonate de pesticide invechite.

    Pozitia geo-strategica: ca suprafata este cea mai mare tara din lume, dar este situata defavorabil fata de rutele maritime majore din lume; in ciuda marimii sale, duce lipsa de soluri corespunzatoare si de climate favorabile pentru agricultura; muntele Elbrus este cel mai inalt varf din Europa.

    Sursa: CIA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA