Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Geologii confirmă legendele

    Geologii de la Nanjing Normal University, Purdue University din Statele Unite şi National Taiwan University, au găsit dovezi ale unei uriaşe inundaţii care a avut loc la începutul primei dinastii de împăraţi chinezi, confirmând astfel o mai veche legendă.



    O mare inundaţie a avut loc pe Fluviul Galben acum 4000 de ani (arhivă).


    Legenda împăratului Yu afirmă că el a domesticit Fluviul Galben, care se revărsase, prin dragarea şi redirecţionarea canalelor sale, punând astfel bazele dinastiei Xia şi a civilizaţiei chineze.

    Acum, echipa de cercetători a găsit şi dovezile pentru această inundaţie catastrofală, care ar fi avut loc la aproximativ 1900 î.e.n.

    O alunecare de teren a creat un baraj imens de 40 - 80 milioane de metri cubi peste Cheile Jishi care a blocat Fluviul Galben timp de şase până la nouă luni. Când barajul s-a spart, până la 16 kilometri cubi de apă au inundat zonele joase din aval.

    Dovezile pentru această succesiune de evenimente provin din sedimentele lăsate de lacul îndiguit din Cheile Jishi, precum şi din depozitele lăsate la kilometri în aval de inundaţie.

    Este posibil ca evenimentul să fi fost legat de abandonarea sitului preistoric Lajia situat la 25 kilometri în aval.

    Situl arheologic Lajia, cunoscut ca Pompei al Chinei, prezintă locuinţe în peşteri şi artefacte culturale îngropate în urma unui cutremur major.

    Sedimentele descoperite aici ar proveni din această inundaţie şi au până la 20 metri grosime, fiind situate la 50 metri mai sus decât Fluviul Galben.

    Foarte probabil ca acelaşi cutremur, care a distrus locuinţele din Lajia, să fi îndiguit şi fluviul în amonte.

    La mai puţin de un an, apele au năvălit cu până la 500000 metri cubi pe secundă, echivalent cu cea mai mare inundaţie măsurată vreodată pe Amazon şi printre cele mai mari inundaţii cunoscute pe Pământ în ultimii 10000 de ani.

    Folosind datarea cu carbon, potopul a fost plasat la anul 1922 î.e.n., plus sau minus circa 28 de ani şi este, probabil, sursa legendei împăratului Yu.

    15 FEBRUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Populaţia de pinguini imperiali din Anctarctica ar putea scădea cu cel puţin o cincime până în 2100, din cauză că banchiza, pe care locuiesc păsările, devine tot mai mică.
    Expertii de la University of Birmingham, Marea Britanie, au analizat un monument mezolitic descoperit si excavat de National Trust for Scotland in Aberdeenshire, Scotia. Acesta pare sa fie cel mai vechi calendar creat de societatile de vanatori-culegatori, datand din anul 8000 i.e.n.
    Muncitorii în construcţii din provincia Guangdong, sudul Chinei, care lucrau la un drum în oraşul Heyuan, au descoperit 43 de ouă de dinozaur fosilizate, dintre care 19 erau intacte. Cel mai mare avea mai mult de 7 cm în diametru.
    O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a început analiza unor particule cosmice misterioase pe care le-au descoperit în piramida egipteană Bent şi care ar putea arăta cum au fost create piramidele în urmă cu 4600 de ani.
    Schimbările în temperatura aerului şi în precipitaţiile din timpul iernii în ultimele cinci decenii au afectat calendarul, durata şi grosimea gheţii ce se formează pe lacurile din regiunea arctică.
    Oameni de ştiinţă de la mai multe instituţii franceze au descoperit un sistem hidrografic subteran, cu ajutorul imagisticii prin satelit. Se confirmă că în urmă cu aproximativ 5000 ani, Sahara era un loc extrem de viu.