Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Gheaţa lacurilor din Alaska de nord, în declin în timpul lunilor de iarnă

    GH. MĂNOIU | 8 AUGUST 2022

    Douăzeci de ani de imagini radar luate de sateliţi arată cum schimbările climatice afectează mediile de la latitudini înalte. Schimbările în temperatura aerului şi în precipitaţiile din timpul iernii în ultimele cinci decenii au afectat calendarul, durata şi grosimea gheţii ce se formează pe lacurile din regiunea arctică.



    Lacul Walker, Alaska lat. 67N. Foto: National Park Service, US.


    În această regiune, condiţiile climatice calde duc la o acoperire cu gheaţă mai subţire a lacurilor puţin adânci şi în consecinţă, o fracţiune mai mică de lacuri îngheaţă pe toată perioada lunilor de iarnă.

    Această modificare a gheţii pe lacuri afectează climatul local şi regional, dinamica permafrostului şi disponibilitatea apei.

    De asemenea modifică proprietăţile fizice, termice şi chimice ale apei, afectând toată ecologia ce ţine de ele.

    Magnitudinea acestor modificări nu a fost încă complet documentată până acum.

    Ultimul studiu, bazat pe observaţiile făcute de sateliţii ERS de la ESA, arată o scădere cu 22% a gheţii ce acoperă pământul, în perioada 1991 – 2011. Aceasta este echivalent cu o subţiere a gheţii per ansamblu cu 21-38 cm.

    Cea mai mare schimbare a fost observată pe parcursul perioadei de 20 de ani, în timpul iernii târzii, în lunile aprilie-mai.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Singurul şarpe boa şi în acelaşi timp, cea mai rară specie de reptilă din România, boa de nisip, Eryx jaculus, a început, după 80 de ani, să repopuleze habitatul său din zonele aride.
    Un nou studiu facut de o echipa de la Universitatea din Colorado Boulder arata ca emisiile provenite de la vulcani de dimensiuni medii, pot combate unele dintre efectele incalzirii globale.
    Aglomerarea de organisme microscopice roşii se vede chiar şi din spaţiu, ca o pată mare de culoare roşu închis, pe aproape 800 km de la sud la nord, de-alungul coastei de sud-est a Braziliei.
    Cel mai rece loc de pe Pământ este, cum era de aşteptat, în Antarctica: o creastă înaltă de pe platoul Antarctica de Est, unde temperatura poate scădea sub minus 92 grade Celsius în nopţile senine de iarnă.
    Autorităţile elveţiene caută modalităţi de combatere a unei boli care ucide frasinul, după ce prima suprafaţă bolnavă a fost observată cu mai mulţi ani în urmă.
    Cu ocazia Sărbătorii Lampioanelor 2015, Institutul Confucius din cadrul Universităţii Bucureşti a organizat un antrenant spectacol în aula mare a Facultăţii de Drept.