Ştiri / Societate |
Gheaţa lacurilor din Alaska de nord, în declin în timpul lunilor de iarnă
GH. MĂNOIU | 8 AUGUST 2022
Douăzeci de ani de imagini radar luate de sateliţi arată cum schimbările climatice afectează mediile de la latitudini înalte. Schimbările în temperatura aerului şi în precipitaţiile din timpul iernii în ultimele cinci decenii au afectat calendarul, durata şi grosimea gheţii ce se formează pe lacurile din regiunea arctică.
În această regiune, condiţiile climatice calde duc la o acoperire cu gheaţă mai subţire a lacurilor puţin adânci şi în consecinţă, o fracţiune mai mică de lacuri îngheaţă pe toată perioada lunilor de iarnă.
Această modificare a gheţii pe lacuri afectează climatul local şi regional, dinamica permafrostului şi disponibilitatea apei.
De asemenea modifică proprietăţile fizice, termice şi chimice ale apei, afectând toată ecologia ce ţine de ele.
Magnitudinea acestor modificări nu a fost încă complet documentată până acum.
Ultimul studiu, bazat pe observaţiile făcute de sateliţii ERS de la ESA, arată o scădere cu 22% a gheţii ce acoperă pământul, în perioada 1991 – 2011. Aceasta este echivalent cu o subţiere a gheţii per ansamblu cu 21-38 cm.
Cea mai mare schimbare a fost observată pe parcursul perioadei de 20 de ani, în timpul iernii târzii, în lunile aprilie-mai.