Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Ghețarii tropicali la cele mai mici dimensiuni din ultimii 11700 de ani

    Ghețarii tropicali, care sunt cei mai expuşi riscului de încălzirea climatică, s-au topit rapid în ultimele decenii. Întrebarea este cât de mult?



    hețarii din Munții Anzi din America de Sud se topesc mai repede decât era de așteptat. Foto: Petruss/NSF


    Cercetătorii au studiat roca de bază de la marginile ghețarilor din Munții Anzi tropicali din America de Sud.

    Rezultatele arată că ghețarii sunt mai mici acum decât au fost în 11700 de ani.

    Oamenii de știință au prognozat că ghețarii tropicali se vor topi pe măsură ce temperaturile continuă să crească în regiunile ecuatoriale.

    Probele de rocă adiacente la patru ghețari din Munții Anzi arată că retragerea glaciară a avut loc mult mai repede decât se aștepta.

    Cei patru ghețari studiaţi sunt ghețarul Pan de Azucar din Columbia, ghețarul Zongo din Bolivia, ghețarul Queshque din Peru și ghețarul Charquini Norte din Bolivia.

    21 AUGUST 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Districtul istoric Moravian Bethlehem, Pennsylvania, Statele Unite, a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
    Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a declarat Parcul Național Lençóis Maranhenses, Patrimoniu Natural al Umanității.
    Situat în Valea Dinozaurilor, în Sousa, situl arheologic Serrote do Letreiro, în Paraíba, Brazilia, este unicul loc din lume unde au fost găsite urme fosilizate de dinozauri laolaltă cu arta rupestră a popoarelor pre-coloniale.
    Geoparcul Uberaba din Brazilia, cunoscut sub numele de Tărâmul Giganților, a fost recunoscut ca geoparc global de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.
    O echipă de geologi de la Universitatea Utrecht din Olanda a anunțat descoperirea unui continent antic care s-a separat de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani și apoi s-a fragmentat și a dispărut în adâncurile oceanului.
    Conform cercetătorilor de la Kunming College of Life Science, Chinese Academy of Sciences, persoanele în vârstă din Podişul Tibetan au o durată de viaţă mai lungă decât persoanele în vârstă din alte regiuni.