Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Ghimbirul atenuează efectele negative ale ardeilor iuţi
Noi cercetări arată că ghimbirul pare a compensa efectele negative ale ardeiului iute, şi dacă sunt folosiţi împreună, cei doi compuşi ar putea inhiba dezvoltarea cancerului.
Faima ardeilor chili se datorează conţinutului de capsaicină, un compus care după unele cercetări are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Dar, o dietă bogată în capsaicină a fost, de asemenea, legată de cancerul de stomac.
Cercetătorii de la Pharmacy College of Henan University din China au efectuat un studiu privind cancerul pulmonar. Ei au folosit animale de laborator cărora li s-a indus cu uretan dezvoltarea de cancer pulmonar.
Pe parcursul a 20 de săptămâni, au hrănit animalele în laborator cu capsaicină din ardei cili sau cu 6-gingerol din ghimbir, sau cu ambii compuşi.
Toate animalele care au primit doar capsaicină au dezvoltat tumori pulmonare, în timp ce jumătate dintre cele care au primit ingredientul din ghimbir nu au făcut tumori.
Dar numai 20 la sută dintre cele care au primit ambele ingrediente au dezvoltat cancer pulmonar.
Acest compus care se găseşte în ghimbir, 6-gingegol, pare a contracara efectul negativ al capsaicinei prin legarea la acelaşi receptor celular, TRPV1, care promovează creşterea tumorii.
Pe lângă efectul anticancerigen combinat, cele două condimente au şi alte remarcabile beneficii: ardeii cili inhibă un transmiţător de durere la creier şi conţin o mare cantitate de vitamina C care susţine sistemul imunitar, iar ghimbirul reduce senzaţia de greaţă, relaxează musculatura căilor respiratorii şi conţine crom, magneziu şi zinc, care ajută la menţinerea sănătoasă şi normală a fluxului sanguin.