Sănătate / Anatomie şi fiziologie |
Glandele suprarenale
Glanda suprarenală sau suprarenală este asociată cu o glandă situată în apropierea porțiunii superioare a fiecărui rinichi.
Fiecare glandă este împărțită într-un cortex1 exterior și o medulă interioară. Cortexul și medula glandei suprarenale2, ca și lobii anterior și posterior ai hipofizei, se dezvoltă din diferite țesuturi embrionare și secretă diferiți hormoni.
Cortexul suprarenal este esențial pentru viață, dar medulara poate fi îndepărtată fără efecte care pun viața în pericol.
Hipotalamusul creierului influențează ambele porțiuni ale glandei suprarenale, dar prin mecanisme diferite.
Cortexul suprarenal este reglat de feedback negativ care implică hipotalamusul și hormonul adrenocorticotrop; medularul este reglat de impulsurile nervoase din hipotalamus.
Hormonii cortexului suprarenal
Cortexul suprarenal este format din trei regiuni diferite, fiecare regiune producând un grup sau un tip diferit de hormoni. Din punct de vedere chimic, toți hormonii corticali sunt steroizi3.
Mineralocorticoizii sunt secretați de regiunea cea mai exterioară a cortexului suprarenal. Principalul mineralocorticoid este aldosteronul, care acționează pentru a conserva ionii de sodiu și apa în organism.
Glucocorticoizii sunt secretați de regiunea mijlocie a cortexului suprarenal. Principalul glucocorticoid4 este cortizolul5, care crește nivelul de glucoză din sânge.
Al treilea grup de steroizi secretați de cortexul suprarenal este gonadocorticoizii sau hormonii sexuali. Acestea sunt secretate de regiunea cea mai interioară.
Hormonii masculini, androgenii, și hormonii feminini, estrogenii, sunt secretați în cantități minime la ambele sexe de către cortexul suprarenal, dar efectul lor este de obicei mascat de hormonii din testicule și ovare.
La femei, efectul de masculinizare al secreției de androgeni6 poate deveni evident după menopauză, când nivelurile de estrogen7 din ovare scad.
Hormonii medulei suprarenale
Medula suprarenală8 se dezvoltă din țesutul neural și secretă doi hormoni, epinefrina9 și norepinefrina10. Acești doi hormoni sunt secretați ca răspuns la stimularea nervului simpatic, în special în situațiile stresante.
Lipsa hormonilor din medula suprarenală nu produce efecte semnificative. Hipersecreția, de obicei dintr-o tumoare, provoacă răspunsuri simpatice prelungite sau continue.
Note
1. Stratul de suprafață externă sau exterioară a unui organ, diferit de miezul sau medulara organului. În unele organe, cum ar fi glandele suprarenale, cortexul are o funcție diferită de medulara.
2. O glandă mică care produce hormoni steroizi, adrenalină și noradrenalina. Acești hormoni ajută la controlul ritmului cardiac, tensiunii arteriale și a altor funcții importante ale corpului. Există două glande suprarenale, una deasupra fiecărui rinichi și în spatele peritoneului. Fiecare glandă suprarenală este formată din două părți, o medulă interioară și un cortex exterior.
3. Oricare dintr-un grup de lipide (grăsimi) care au o anumită structură chimică. Steroizii apar în mod natural în plante și animale sau pot fi fabricați în laborator. Exemple de steroizi includ hormoni sexuali, colesterol, acizi biliari și unele medicamente.
4. Un compus care aparține familiei de compuși numiți corticosteroizi (steroizi). Glucocorticoizii afectează metabolismul și au efecte antiinflamatorii și imunosupresoare. Ele pot fi produse în mod natural (hormoni) sau sintetice (droguri).
5. Un hormon produs de cortexul suprarenal (stratul exterior al glandei suprarenale). Ajută organismul să folosească glucoză (un zahăr), proteine și grăsimi. Cortizolul produs în laborator se numește hidrocortizon. Este folosit pentru a trata multe afecțiuni, inclusiv inflamația, alergiile și unele tipuri de cancer. Cortizolul este un tip de hormon glucocorticoid.
6. Un tip de hormon care promovează dezvoltarea și menținerea caracteristicilor sexuale masculine.
7. Un tip de hormon produs de organism care ajută la dezvoltarea și menținerea caracteristicilor sexuale feminine și creșterea oaselor lungi. Estrogenii pot fi fabricați și în laborator. Acestea pot fi utilizate ca un tip de control al nașterii și pentru a trata simptomele menopauzei, tulburările menstruale, osteoporoza și alte afecțiuni.
8. Partea interioară a glandei suprarenale (un mic organ deasupra fiecărui rinichi). Medula suprarenală produce substanțe chimice precum epinefrina (adrenalina) și norepinefrina (noradrenalina), care sunt implicate în transmiterea semnalelor nervoase.
9. Un hormon și neurotransmițător care este secretat de medula suprarenală. Crește ritmul cardiac și activitatea cardiacă, dilată tuburile bronșice și stimulează producția de glucoză din glicogen.
10. O substanță chimică produsă de unele celule nervoase și în glanda suprarenală. Poate acționa atât ca neurotransmițător (un mesager chimic folosit de celulele nervoase), cât și ca hormon (o substanță chimică care călătorește în sânge și controlează acțiunile altor celule sau organe). Noradrenalina este eliberată din glanda suprarenală ca răspuns la stres și tensiune arterială scăzută.