Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Glutenul poate declanşa limfom la anumiţi pacienţi cu boala celiacă
Boala celiacă este o tulburare autoimună declanşată de consumul de gluten şi noi cercetări arată că unele persoane ce au această afecţiune pot dezvolta o formă rară de cancer atunci când consumă gluten.
Boala este o afecţiune autoimună moştenită.
Pentru persoanele cu boala celiacă, consumul de gluten - o proteină găsită în boabe de cereale, cum ar fi grâul, secara şi orzul - determină sistemul lor imunitar să atace celulele intestinului subţire.
Dacă este lăsată netratată, boala celiacă poate duce la complicaţii cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, unele tulburări cerebrale și chiar condiţii autoimune suplimentare.
În unele cazuri rare, boala celiacă nediagnosticată sau netratată poate provoca, de asemenea, cancer.
O echipă de cercetători de la Centrul Medical al Universității Leiden (LUMC) din Olanda a arătat recent că, în urma consumului de gluten, la pacienţii cu boală celiacă celulele imune ale organismului pot să conducă la o formă rară de limfom.
Pentru un număr mic de persoane care trăiesc cu boală celiacă, o dietă fără gluten nu este suficientă pentru a opri simptomele severe.
Acești pacienţi sunt clasificaţi ca având boala celiacă refractară (RCD), care afectează de obicei între 2 şi 5% dintre pacienţii cu boala celiacă.
Într-un tip de RCD numit RCDII, celulele albe din sânge, care se găsesc în peretele intestinului subţire, se divid şi se înmulţesc în număr excesiv.
La aproximativ jumătate dintre pacienţii cu RCDII, aceste celule, numite limfocite, trec într-o formă extrem de rară de limfom.
Această formă rară și foarte agresivă de cancer se numeşte limfom cu celule T asociat enteropatiei.
Celulele T - un tip de celule imune care controlează reacţia organismului la gluten, printre altele - au o reacţie inflamatorie foarte puternică la gluten.
Când detectează proteina, produc citokine, care la rândul lor stimulează alte celule imune.
Acest lucru conduce la o reacţie extrem de inflamatorie şi de dureroasă tipică pentru boala celiacă, dar în unele cazuri duce şi la cancer.
Cercetătorii ştiu că debutul acestei forme rare de limfom depinde de citokina IL-15, care face ca celulele maligne să se înmulţească.
În aceste ultime cercetări, oamenii de ştiinţă au arătat că alte trei citokine - TNF, IL-2 şi IL-21 - pot provoca, de asemenea, proliferarea celulelor maligne.
Aceste constatări servesc pentru a clarifica modul în care sistemul imunitar al organismului răspunde la gluten şi modul în care acest lucru poate stimula creşterea celulelor canceroase în RCDII.
Este posibil ca, în momentul diagnosticului cu limfom, pacientul să fi experimentat deja zeci de ani de inflamaţie intestinală.
Trebuie să fie determinată măsura în care ar ajuta efectiv blocarea acestori factori de creştere nou descoperiţi cu medicamente vizate la momentul diagnosticului.