Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Glutenul poate declanşa limfom la anumiţi pacienţi cu boala celiacă

    Boala celiacă este o tulburare autoimună declanşată de consumul de gluten şi noi cercetări arată că unele persoane ce au această afecţiune pot dezvolta o formă rară de cancer atunci când consumă gluten.



    Surse de gluten: grâu, făină de grâu, orz, fulgi de secară.


    Boala este o afecţiune autoimună moştenită.

    Pentru persoanele cu boala celiacă, consumul de gluten - o proteină găsită în boabe de cereale, cum ar fi grâul, secara şi orzul - determină sistemul lor imunitar să atace celulele intestinului subţire.

    Dacă este lăsată netratată, boala celiacă poate duce la complicaţii cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, unele tulburări cerebrale și chiar condiţii autoimune suplimentare.

    În unele cazuri rare, boala celiacă nediagnosticată sau netratată poate provoca, de asemenea, cancer.

    O echipă de cercetători de la Centrul Medical al Universității Leiden (LUMC) din Olanda a arătat recent că, în urma consumului de gluten, la pacienţii cu boală celiacă celulele imune ale organismului pot să conducă la o formă rară de limfom.

    Pentru un număr mic de persoane care trăiesc cu boală celiacă, o dietă fără gluten nu este suficientă pentru a opri simptomele severe.

    Acești pacienţi sunt clasificaţi ca având boala celiacă refractară (RCD), care afectează de obicei între 2 şi 5% dintre pacienţii cu boala celiacă.

    Într-un tip de RCD numit RCDII, celulele albe din sânge, care se găsesc în peretele intestinului subţire, se divid şi se înmulţesc în număr excesiv.

    La aproximativ jumătate dintre pacienţii cu RCDII, aceste celule, numite limfocite, trec într-o formă extrem de rară de limfom.

    Această formă rară și foarte agresivă de cancer se numeşte limfom cu celule T asociat enteropatiei.

    Celulele T - un tip de celule imune care controlează reacţia organismului la gluten, printre altele - au o reacţie inflamatorie foarte puternică la gluten.

    Când detectează proteina, produc citokine, care la rândul lor stimulează alte celule imune.

    Acest lucru conduce la o reacţie extrem de inflamatorie şi de dureroasă tipică pentru boala celiacă, dar în unele cazuri duce şi la cancer.

    Cercetătorii ştiu că debutul acestei forme rare de limfom depinde de citokina IL-15, care face ca celulele maligne să se înmulţească.

    În aceste ultime cercetări, oamenii de ştiinţă au arătat că alte trei citokine - TNF, IL-2 şi IL-21 - pot provoca, de asemenea, proliferarea celulelor maligne.

    Aceste constatări servesc pentru a clarifica modul în care sistemul imunitar al organismului răspunde la gluten şi modul în care acest lucru poate stimula creşterea celulelor canceroase în RCDII.

    Este posibil ca, în momentul diagnosticului cu limfom, pacientul să fi experimentat deja zeci de ani de inflamaţie intestinală.

    Trebuie să fie determinată măsura în care ar ajuta efectiv blocarea acestori factori de creştere nou descoperiţi cu medicamente vizate la momentul diagnosticului.

    8 MAI 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Roche, gigantul farmaceutic cu sediul în Basel, Elveţia, a anunţat că va plăti 750 milioane dolari pentru dreptul de a utiliza o nouă moleculă care măreşte capacitatea antibioticelor în lupta cu superbacteriile, din ce în ce mai rezistente.
    Oamenii de ştiinţă cred că au găsit răspunsul pentru a combate un virus mortal pentru porci şi implicit pentru industria cărnii de porc: modificarea unor gene, pentru a crea porci rezistenţi la infecţia cu acest virus, numită şi boala urechii albastre.
    Un medicament numit "aducanumab", comercializat sub numele de Aduhelm, care distruge plăcile de proteine ​​care se acumulează în creierul pacienţilor cu Alzheimer, o caracteristică a acestei boli a fost aprobat pentru uz medical în Statele Unite.
    Virusul care provoacă boala coronavirusului 2019 (COVID-19) este stabil de la câteva ore până la câteva zile în aerosoli şi pe suprafeţe, potrivit unui recent studiu realizat de cercetători din Statele Unite.
    Cercetătorii de la Salk Institute şi Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) au descoperit o clasă neidentificată anterior de grăsimi produse în corpul uman, care poate proteja împotriva diabetului zaharat.
    Analize genetice detaliate sugerează că unul dintre principalele tipuri de cancer de sânge nu este una, ci 11 boli distincte.