Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Un gol mare identificat în Marea Piramidă a lui Khufu de la Giza

    Un spaţiu gol, de mari dimensiuni, a fost detectat în interiorul Marii Piramide din Giza, Egipt. Nu se ştie de ce există cavitatea, sau dacă conţine ceva de valoare, pentru că nu este accesibilă.



    Marea Galerie, interiorul Marii Piramide.


    Oamenii de ştiinţă japonezi şi francezi au făcut anunţul după doi ani de studiu la faimosul complex piramidal. Ei au folosit o tehnică numită muografie, care poate sesiza schimbările de densitate în structurile mari de piatră.

    Marea Piramidă, cunoscută ca Piramida lui Khufu sau Piramida lui Keops, se crede că a fost construită în timpul domniei faraonului Khufu între 2509 şi 2483 î.Hr. Cu 140 metri înălţime, este cea mai mare dintre piramidele egiptene situate in Giza, la periferia oraşului Cairo.

    Cavitatea nou descoperită are probabil 30 de metri lungime şi câţiva metri înălţime.

    Khufu cuprinde trei camere interioare mari şi o serie de treceri, dintre care cea mai mare, numită Marea Galerie, are 47 metri lungime şi 8 m înălţime.

    Cavitatea nou identificată se pare că este direct deasupra acesteia şi are dimensiuni similare. Nu se cunoaşte dacă acest gol este orizontal sau înclinat şi nici dacă este făcut din una sau mai multe structuri succesive. Ar putea fi un fel de spaţiu pe care constructorii l-au lăsat pentru a proteja acoperişul foarte îngust al Marii Galerii de greutatea piramidei.

    Echipa nu intenţionează să pătrundă în cavitate pentru a explora interiorul, dar dezvoltă un mic robot zburător care ar putea intra într-o zi, dacă autorităţile egiptene aprobă.

    10 NOIEMBRIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Tezaurul, alcătuit din aspri otomani de argint, a fost descoperit întâmplător, în apropiere de Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kg. Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar descoperit până acum pe teritoriul României ajuns într-o colecţie publică.
    O colecţie valoroasă de vechi manuscrise pe papirusuri egiptene a fost redescoperită la biblioteca Universităţii din Basel, după ce a fost uitată aici mai bine de un secol.
    Un sarcofag rar, din lemn pictat, în formă de om, din dinastia a 17-a, a fost descoperit de o echipă de arheologi spanioli şi egipteni în necropola Draa Abul-Naga pe malul stâng din Luxor, în timpul săpăturilor la mormântul lui Djehuty, trezorierul Reginei Hatshepsut.
    O atmosferă liberă, fără nori, a permis oamenilor de ştiinţă să găsească semne de vapori de apă în atmosfera unei planete îndepărtate, de mărimea lui Neptun, cea mai mică exoplanetă care a dezvăluit compoziţia sa chimică.
    O echipa internationala de oameni de stiinta, care lucreaza la statiunea de cercetare Princess Elisabeth din Antarctica, au descoperit un meteorit de 18 kg incorporat in mantaua de gheata in zona de est a Antarcticii. Este cel mai mare meteorit gasit in Antarctica de Est in ultimii 25 de ani, in conditiile in care in Antarctica nu se gasesc meteoriti asa de mari.
    Ultimul minut din luna iunie 2015 va dura 61 secunde, din cauza rotirii neregulate a Pământului mult mai puţin disciplinată decât ceasurile atomice.