Ştiri / Ştiinţă |
Un gol mare identificat în Marea Piramidă a lui Khufu de la Giza
Un spaţiu gol, de mari dimensiuni, a fost detectat în interiorul Marii Piramide din Giza, Egipt. Nu se ştie de ce există cavitatea, sau dacă conţine ceva de valoare, pentru că nu este accesibilă.
Oamenii de ştiinţă japonezi şi francezi au făcut anunţul după doi ani de studiu la faimosul complex piramidal. Ei au folosit o tehnică numită muografie, care poate sesiza schimbările de densitate în structurile mari de piatră.
Marea Piramidă, cunoscută ca Piramida lui Khufu sau Piramida lui Keops, se crede că a fost construită în timpul domniei faraonului Khufu între 2509 şi 2483 î.Hr. Cu 140 metri înălţime, este cea mai mare dintre piramidele egiptene situate in Giza, la periferia oraşului Cairo.
Cavitatea nou descoperită are probabil 30 de metri lungime şi câţiva metri înălţime.
Khufu cuprinde trei camere interioare mari şi o serie de treceri, dintre care cea mai mare, numită Marea Galerie, are 47 metri lungime şi 8 m înălţime.
Cavitatea nou identificată se pare că este direct deasupra acesteia şi are dimensiuni similare. Nu se cunoaşte dacă acest gol este orizontal sau înclinat şi nici dacă este făcut din una sau mai multe structuri succesive. Ar putea fi un fel de spaţiu pe care constructorii l-au lăsat pentru a proteja acoperişul foarte îngust al Marii Galerii de greutatea piramidei.
Echipa nu intenţionează să pătrundă în cavitate pentru a explora interiorul, dar dezvoltă un mic robot zburător care ar putea intra într-o zi, dacă autorităţile egiptene aprobă.