Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    Grafenul ar putea avea şi partea lui întunecată

    GH. MĂNOIU | 9 IUNIE 2022

    Grafenul a fost privit de la început ca un material miraculos care ar putea revoluţiona multe industrii. Dar ar putea fi mai periculos decât era de aşteptat, deoarece se răspândeşte cu uşurinţă în mediu.



    Grafen. Foto: Alexander AlUS/Wikimedia Commons


    Cercetătorii au descoperit că oxidul de grafen, praful superficial care se formează când materialul este expus la aer, se deplasează prin apă.

    Există temerea că ar putea să pătrundă în corpul uman cu uşurinţă.

    Un alt studiu făcut la Brown University a stabilit că marginile zimţate ale materialului pot străpunge membranele celulare, permitandu-i să pătrundă în celule şi să perturbe funcţionarea lor.

    Grafenul, această foaie aproape transparentă de carbon pur de grosimea unui atom, se aşteaptă să fie utilizat pentru noi invenţii, inclusiv pentru calculatoare super-rapide.

    Efectele grafenului asupra corpului uman sunt necunoscute.

    Nu se cunoaşte la acest stadiu al cercetărilor ce se întâmplă atunci când nanomaterialele realizate artificial ajung în sol sau apă şi cum interacţionează ele cu materia vie.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Information Technology University din Lahore, Pakistan, în colaborare cu o echipă de la University of California, au dezvoltat o reţea portabilă pentru telefoane mobile, alimentată cu energie solară, care poate fi utilizată în caz de catastrofe, cum ar fi inundaţii şi cutremure, când comunicaţiile regulate sunt perturbate.
    Inginerii de la Universitatea din Washington au creat un nou sistem de comunicaţii fără fir, care permite dispozitivelor să interacţioneze unele cu altele fără să se bazeze pe baterii sau cabluri de alimentare.
    Oamenii de ştiinţă de la Nanyang Technology University din Singapore au dezvoltat baterii cu încărcare ultra-rapidă, care pot fi reîncărcate cu până la 70 la sută în doar două minute.
    O echipă de oameni de ştiinţă a reuşit să producă energie electrică din hidrogenul sulfurat aflat în Marea Neagră.
    Cercetătorii de la Amur Scientific Centre din Blagoveschensk au creat un dispozitiv care ar putea extrage până la un gram de aur din fiecare tonă de cărbune ars.
    Oamenii de stiinta de la Universitatile Newcastle si Lincoln au creat un sistem computerizat care permite o navigare autonoma a robotilor mobili bazat pe sistemul vizual al lacustelor.