Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Grăsimea bună luptă împotriva diabetului
Cercetătorii de la Salk Institute şi Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) au descoperit o clasă, neidentificată anterior, de grăsimi produse în corpul uman, care poate proteja împotriva diabetului zaharat.
Prin administrarea acestei grăsimi, numită fatty acid hydroxy fatty acids (FAHFA), animalelor de laborator cărora li s-a indus diabet de tip 2, s-a constatat scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Noile molecule sunt într-un număr mic în corpul oamenilor care au un risc ridicat de diabet, dar sunt în număr mare în corpul animalelor rezistente la diabet, ceea ce sugerează posibilitatea utilizării într-o terapie pentru tulburări metabolice.
Lipidele, cum ar fi colesterolul, sunt de obicei asociate cu o sănătate precară. Dar, în ultimii ani, cercetătorii au descoperit că nu toate lipide sunt rele, aşa cum este cazul mult mediatizaţilor acizi graşi omega-3 ce se găsesc în peşte.
FAHFA nu a fost observată anterior în celule şi ţesuturi din cauza prezenţei în concentraţii scăzute.
Cercetătorii au observat o creştere de 16 ori a sintezei de FAHFA la animalele rezistente la diabet, faţă de animalele normale, comparativ cu celelalte lipide care aveau un nivel asemănător.
Cercetări suplimentare au arătat că, atunci când animalele mâncau FAHFA, nivelul de zahăr din sânge scădea şi nivelul de insulină creştea.
Spre deosebire de acizi graşi omega-3, care nu sunt produşi în organismul mamiferelor, FAHFA sunt produse şi depuse în interiorul corpului uman.
Deoarece nivelul de FAHFA din sânge poate fi măsurat, un nivel scăzut poate fi un marker pentru riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Restaurarea nivelului de FAHFA la indivizii rezistenţi la insulină ar putea fi o intervenţie benefică care să împiedice apariţia diabetului.
În plus, noua grăsime poate reduce inflamaţia, ceea ce o face utilă în tratarea de boli inflamatorii, boala Crohn şi artrita reumatoidă.