Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Grăsimea se elimină din organism şi prin plămâni

    GH. MĂNOIU | 7 IULIE 2023

    Grăsimea este eliminată şi prin expiraţie, nu numai prin arderile interne, conform studiilor făcute de biochimiştii de la University of New South Wales, Australia, care au studiat metabolismul la nivel microscopic.



    Pierderea în greutate impune deblocarea carbonului stocat în celulele grase, întărind astfel proverbul "mănâncă mai puţin, mişcă-te mai mult".


    Când grăsimea este desfăcută în părţile sale componente, legăturile chimice sunt rupte, un proces care eliberează energie termică şi combustibil pentru a da putere muşchilor.

    Dar atomii rămân şi o mare parte dintre aceştia părăsesc corpul prin plămâni ca dioxid de carbon.

    Grăsimea din alimente este stocată în organism în celule numite adipocite, sub forma unui compus numit triglicerid.

    Trigliceridele sunt formate din trei tipuri de atomi: carbon, hidrogen şi oxigen, iar acest lucru înseamnă că atunci când legăturile sunt rupte, aproximativ o cincime din compus formeaza apă (H2O) şi patru cincimi devin dioxid de carbon (CO2).

    Pierderea a 10 kilograme de grăsime necesită 29 kilograme de oxigen ce trebuie inhalat şi acest proces metabolic produce 28 kilograme de dioxid de carbon şi 11 kilograme de apă.

    Din cele 10 kilograme de grăsime, 8,4 intră în dioxid de carbon şi 1,6 in apă.

    Apa formată poate fi excretată în urină, fecale, transpiraţie, respiraţie, lacrimi sau alte fluide corporale şi este uşor înlocuită cu apă potabilă.

    Dar carbonul expirat (în CO2) poate fi înlocuit numai prin consumul de alimente sau consumul de băuturi, cum ar fi sucul de fructe.

    Aceste rezultate arată că plămânii sunt organul excretor primar pentru pierderea în greutate. Dar respiraţia cu o rată mai mare decât cea cerută de metabolism nu duce la pierderea în greutate.

    Cercetătorii estimează că o persoană obişnuită pierde cel puţin 200 g de carbon în fiecare zi, din care aproximativ o treime în timpul somnului.

    Pierderea în greutate impune deblocarea carbonului stocat în celulele grase, întărind astfel proverbul auzit de multe ori: mănâncă mai puţin şi mişcă-te mai mult.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un vaccin pentru demenţă, o boală degenerativă, ar putea fi disponibil în trei până la cinci ani, ca urmare a unei descoperiri care ar putea preveni până la 7,5 milioane de cazuri noi în fiecare an.
    Analiza pe calculator a fotografiei ar putea ajuta doctorii în a diagnostica dacă un copil are sau nu, o boală genetică rară.
    Aproape toate antibioticele au fost descoperite în bacteriile din sol, dar cercetătorii de la Universitatea din Tubingen, Germania consideră corpul uman o sursă neexploatată de noi medicamente, descoperind o nouă clasă de antibiotice prin analiza plăcii bacteriene din nasul oamenilor.
    Un grup de cercetători de la mai multe instituţii au descoperit că fumatul lasă un "dosar arheologic", al sutelor de mutaţii pe care le provoacă ADN-ului.
    Cercetătorii de la Universitatea Nanjing din China au descoperit prima penicilină împotriva virusurilor, o moleculă care în mod natural se găseşte într-o plantă numită, popular, caprifoi.
    Persoanele care dorm insuficient sunt susceptibile de a fi supraponderale sau obeze, şi de a avea condiţii de sănătate metabolice mai sărace, potrivit unui recent studiu efectuat în Marea Britanie.