Ştiri / Spaţiu |
Gunoiul spaţial, un real pericol pentru sateliţi
Primul nano-satelit al Africii de Sud, ZACUBE-1, a avut săptămâna trecută două întâlniri foarte strânse cu doi sateliţi dezafectaţi, după trei luni pe orbită.
Nano-satelitul ZACUBE-1 a întâlnit, la o distanţă de 185 metri, satelitul rusesc dezafectat COSMOS 2151 deasupra Antarcticii. A doua întâlnire a avut loc la 85 metri de un alt satelit satelit rusesc dezafectat, METEOR 2-5, deasupra Braziliei.
ZACUBE - 1 a fost dezvoltat de Cape Peninsula University of Technology şi a fost lansat pe 21 noiembrie 2013.
Satelitul a supravieţuit celor două întâlniri, dar nici el, care nu are un sistem de propulsie şi deci nu poate să-şi modifice cursul sau altitudinea, şi nici sateliţii dezafectaţi nu pot fi manevraţi.
Nano-satelitul măsoară numai 10x10x10 cm şi cântăreşte 1,2 kg. Funcţionează cu energia unui bec de 5 waţi şi are un far de înaltă frecvenţă care ajută la studierea propagării undelor radio prin ionosferă. El orbitează Pământul de 15 ori pe zi, la o altitudine de 600 km.
Coliziunile accidentale de obiecte spaţiale sunt, totuşi, extrem de rare, numai două incidente fiind raportate de la începutul explorării spaţiului.