Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Halucinaţiile apar în creierul frontal
Un studiu care a folosit date de la Australian Schizophrenia Research Bank şi a analizat 153 de scanări ale creierului, a legat o anumită circumvoluţiune, în apropiere de partea din faţă a fiecărei emisfere a creierului uman de halucinaţiile din schizofrenie.
Este vorba de o circumvoluţiune ce tinde să fie mai scurtă în cazul pacienţilor care au halucinaţii, în comparaţie cu cei care nu au. Este o zonă a creierului care pare a avea un rol în a distinge percepţiile reale de cele imaginare.
Circumvoluţiunea, numită Paracingulate sulcus (PCS), variază considerabil în formă între indivizi. Acesta este unul dintre ultimele falduri care apar în creier puţin înainte de naştere.
Pare că o reducere a acesteia dă o predispoziţie spre dezvoltarea de halucinaţii mai târziu în viaţă.
Diferenţa poate fi detectată înainte de debutul simptomelor, ceea ce ar putea oferi sprijin suplimentar pentru persoanele care se confruntă cu acest risc ridicat.
O scădere de 1 cm în lungime a şanţului corespunde unei creşteri cu 20% a riscului de halucinaţii.
Dar schizofrenia este un fenomen complicat. Halucinaţiile sunt doar unul dintre principalele simptome, dar unii pacienţi sunt diagnosticaţi pe baza unor procese de gândire neregulate.
Tulburările de genul schizofreniei nu sunt legate de o singură regiune a creierului. Modificări sunt văzute şi în alte regiuni.