Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Afectiuni

    Hipoparatiroidismul

    Ce este hipoparatiroidismul?

    Hipoparatiroidismul este o boala in care corpul nu produce suficient hormon paratiroidian (PTH). Acest hormon regleaza cantitatea de calciu si fosfor din oase si sange. Scaderea nivelului de PTH conduce la nivele scazute de calciu si nivele ridicate de fosfor in sange.

    Acest dezechilibru poate genera probleme ale oaselor, muschilor, pielii, si terminatiilor nervoase.

    Care sunt cauzele hipoparatiroidismului?

    Cea mai comuna cauza pentru hipoparatiroidism este lezarea glandelor paratiroidiene, cum ar fi cea care are loc in chirurgia capului si a gatului. Glandele paratiroidiene sunt mici glande endocrine localizate in gat in spatele glandei tiroide.

    In alte cazuri, hipoparatiroidismul este prezent de la nastere sau poate fi asociat cu o boala autoimuna ce afecteaza paratiroidienele laolalta cu alte glande ale corpului, cum ar fi tiroida, ovarele sau glandele suprarenale.

    Hipoparatiroidismul este foarte rar. Este diferit de hiperparatiroidism, o boala mai raspandita in care corpul produce prea mult hormon paratiroidian.

    Care sunt simptomele hipoparatiroidismului?

    Simptomele paratiroidismului pot include:

    • Furnicaturi ale buzelor, degetelor de la maini si picioare
    • Par uscat, unghii fragile, piele uscata si aspra
    • Crampe musculare si dureri ale fetei, mainilor, talpilor si picioarelor
    • Cataracta
    • Malformatii ale dintilor, incluzand deteriorari ale smaltului dentar si radacini deformate ale dintilor
    • Pierderi ale memoriei
    • Dureri de cap
    • Spasme musculare severe (tetanie) si convulsii

    Cum se trateaza hipoparatiroidismul?

    Scopul tratamentului pentru hipoparatiroidism este restabilirea nivelelor normale de calciu si fosfor. Suplimentele de carbonat de calciu si vitamina D sunt singurele tratamente aprobate. Oricum, studiile Institutului Naţional de Sanatate din Statele Unite au demonstrat ca medicamentul de investigatie PTH lucreaza bine ca terapie alternativa.

    Daca hipoparatiroidismul este diagnosticat si tratat in faza timpurie, rezultatele sunt de obicei bune si corpul se dezvolta normal.

    Daca hipoparatiroidismul ramane netratat, complicatiile pot include blocarea cailor respiratorii datorata spasmelor musculare severe, oprirea cresterii, deformarea dintilor, dezvoltarea cataractei si formarea depozitelor de calciu in creier.


    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sindromul McCune-Albright este o boala care afecteaza oasele, pielea, si sistemul endocrin (hormonal). Ea este cauzata de o modificare (sau mutatie) a unei gene care are loc intamplator in uter. Intrucat mutatia are loc intamplator, boala nu este mostenita sau transmisa mai departe de la o generatie la alta.
    Sindromul Menkes este o afectiune genetica care influenteaza modul in care organismul stocheaza si distribuie cuprul.
    Hipercalcemia apare la 10%-20% din oamenii care au cancer, si este mai putin frecventa la copii. Cancerele cel mai des asociate cu hipercalcemie sunt cancerul de san si cel de plamani, ca si anumite cancere de sange, in special mielomul multiplu.
    Preeclampsia este un sindrom marcat de o crestere brusca a tensiunii unei femei insarcinate dupa saptamana 20 de sarcina. Poate afecta rinichii mamei, ficatul si creierul acesteia. Ramasa netratata, afectiunea poate fi fatala pentru mama si/sau bebelus si poate conduce la probleme de sanatate pe termen lung.
    Colita ulcerativa este o boala care provoaca inflamatii si leziuni, numite ulceratii, asupra mucoaselor rectului si colonului. Ulceratiile se formeaza acolo unde inflamatia distruge celulele care de obicei captusesc colonul, apoi produce sangerari si puroi. Inflamatia colonului provoaca de asemenea golirea frecventa a colonului, cauzand diaree.
    Se crede ca problemele de control al vezicii urinare sunt legate de inaintarea in varsta. Adevarul este insa ca femeile de toate varstele pot prezinta scapari involuntare ale urinei.