Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Afaceri / Texte legislative

    HOTARARE pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind aplicarea Legii 112/1995


    HOTARARE nr. 11 din 29 ianuarie 1997 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind aplicarea Legii 112/1995
    Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 16 din 4 februarie 1997

    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. I. - Normele metodologice privind aplicarea Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, anexa la Hotararea Guvernului nr. 20/1996, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei , Partea I, nr. 16 din 23 ianuarie 1996, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. Articolul 1 alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

    "(2) Imobilele cu destinatia de locuinte trecute ca atare in proprietatea statului, cu titlu, sunt acele imobile care erau folosite ca locuinte si care au fost preluate in proprietatea statului cu respectarea legilor si decretelor in vigoare la data respectiva, cum sunt: Decretul nr. 92/1950, Decretul nr. 11/1951, Decretul nr. 142/1952, Legea nr. 4/1973 si Decretul nr. 223/1974".

    2. Articolul 1 alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:

    "(3) Prin imobil trecut in proprietatea statului potrivit Decretului nr. 92/1950 se intelege imobilele nationalizate cu respectarea prevederilor art. I pct. 1-5 si ale art. II din decret, precum si cu respectarea identitatii intre persoana mentionata ca proprietar in lictele-anexa la decret si adevaratul proprietar al imobilului la data nationalizarii".

    3. Articolul 1 se completeaza cu alineatele (4), (5) si (6) cu urmatorul cuprins:

    "(4) Locuintele care au fost preluate de stat cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare la data respectiva sau care au intrat in posesia acestuia in conditiile inexistentei unei reglementari legale care sa reprezinte temeiul juridic al constituitii dreptului de proprietate al statului sunt considerate ca fiind trecute fara titlu in posesia acestuia si nu intra sub incidenta Legii nr. 112/1995.

    (5) Imobilele care nu intra sub incidenta Legii nr. 112/1995 si pentru care nu exista titlu valabil constituit in favoarea statului pot face obiectul cererilor de restituire sau de acordare a despagubirilor, formulate de persoanele indreptatite pe cale judecatoreasca, potrivit dreptului comun.

    (6) In cazul in care pe rolul instantelor judecatoresti se afla cereri referitoare la imobilele prevazute la alin. (5), procedurile administrative reglementate de Legea nr. 112/1995, de restituire in natura, de acordare de despagubiri sau de vanzare catre chiriasi, se suspenda de drept pana la solutionarea definitiva si irevocabila a cererilor respective"

    4. Dupa articolul 1 se introduce articolul 11, cu urmatorul cuprins:

    "Art. 11. - (1) Prin expresia apartamente libere, in sensul art. 2 alin. (1) din lege, se intelege:

    a) apartamentele care la data de 22 decembrie 1989 nu erau locuite de persoane fizice in temeiul unui contract de inchiriere incheiat cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare;
    b) apartamentele care la data intrarii in vigoare a legii nu mai erau locuite de persoane fizice sau juridice in temeiul unui contract de inchiriere incheiat cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare;
    c) apartamentele eliberate dupa data intrarii in vigoare a legii, prin incetarea, in orice modalitate, a contractului de inchiriere.

    (2) Contractele de inchiriere incheiate pentru apartamentele prevazute la alin. (1) lit. c), dupa eliberarea acestora, le sunt aplicabile dispozitiile legale privind nulitatea actelor juridice".

    5. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 2. - (1) In sensul dispozitiilor art. 4 din lege, de prevederile acesteia beneficiaza cetatenii romani, atat cei care isi au domiciliul sau resedinta in tara, cat si cei care isi au domiciliul sau resedinta in strainatate.

    (2) Fostul proprietar sau mostenitorii acetsuia trebuie sa aiba cetatenia romana la data formularii cererii sau sa faca dovada declansarii procedurii legale pentru obtinerea cetateniei romane in termenul prevazut la art. 14 din lege. Restituirea in natura sau plata despagubirilor se face dupa dobandirea cetateniei. Aceste prevederi sunt aplicabile in mod corespunzator si rudelor pana la gradul al doilea ale fostului proprietar in viata, prevazuta la art. 5 alin. 5 din lege.

    (3) calitatea de cetatean roman a chiriasului trebuie sa existe la data formularii cererii de cumparare si sa se mentina pana in momentul incheierii contractului de vanzare -cumparare in conditiile art. 9 din lege".

    6. Dupa articolul 4 se introduce articolul 41, cu urmatorul cuprins:

    "Art. 41. - Dreptul de a cumpara apartamentele in care locuiesc, potrivit art. 9 din lege, il au numai chiriasii care, avand un contract de inchiriere valabil incheiat, ocupau apartamentele respective la data intrarii in vigoare a legii".

    7. Articolul 8 alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 8. - (1) Locuintele declarate monumente istorice si din patrimoniul cultural national sunt cele aflate in evidenta aprobata de Comisia Nationala a Monimentelor Istorice".

    8. Articolul 8 alineatele (2) - (6) se abroga.

    9. Dupa articolul 9 se introduc articolele 91 si 92, cu urmatorul cuprins:

    "Art. 91. - Contractele de vanzare-cumparare la care se refera art. 9 din lege le sunt aplicabile dispozitiile legale privind nulitatea actelor juridice, daca:

    a) au ca obiect imobilele mentionate la art. 1 alin. (4) din prezentele norme metodologice;
    b) sunt incheiate de chiriasi care nu indeplinesc conditiile cerute de art. 4' din prezentele norme metodologice;
    c) daca incheierea acestora are loc cu nerespectarea prevederiloe art. 9 alin. 6 si 8 si ale art. 10 din lege.

    Art. 92. - (1) Atunci cand comisiile locale si judetene, respectiv comisiile de sector si a municipiului Bucuresti, pentru aplicarea Legii nr. 112/1995 sau unitatile specializate care vand locuinte in conditiile Legii nr. 112/1995 au indicii ca o locuinta face parte din categoria imobilelor mentionate la art. 1 alin. (4) din prezentele norme metodologice roi de aceea a imobilelor exceptate de vanzare in conformitate cu art. 10 din lege, ele au obligatia sa intreprinda toate demersurile necesare pentru clarificarea situatiei juridice a locuintelor, suspendand, totodata, pentru o perioada de cel mult 6 luni, procedura de restituire in natura, de acordare a despagubirilor sau, dupa caz, de incheiere a contractului de vanzare-cumparare.

    (2) Membrii comisiilor locale si judetene, respectiv ai comisiilor de sector si municipiului Bucuresti, pentru aplicarea Legii nr. 112/1995, conducatorii si salariatii unitatilor specializate care vand locuinte in conditiile Legii nr. 112/1995 sunt obligati sa repare integral prejudiciiul cauzat prin neexecutarea culpabila a obligatiei care le revine potrivit alin. (1)".

    9. Articolul 33 va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 33. - In situatiile de vanzare catre chiriasi a apartamentelor si, cans este cazul, a anexelor gospodaresti si a garajelor aferente, dreptul de proprietate se dobandeste si asupra terenului aferent, cu respectarea dispozitiilor art. 26 alineatul ultin din lege".

    10. Articolul 34 va avea urmatorul cuprins:

    "Art. 34. - Sunt indreptatiti sa primeasca despagubiri potrivit legii si fostii proprietari ai imobilelor legal trecute in proprietatea statului si care au avut destinatia de locuinta la data preluarii de catre stat, dar ulterior au primit o alta destinatie, cum ar fi: scoli, gradinite, dispensare, spatii administrative sua comerciale ori altele asemenea".

    11. Articolul 37 alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

    "(2) Pe versoul ordinului de plata, vanzatorul va mentiona: suma incasata din vanzarea apartamentelor, suma retinuta, reprezentand comisionul de 1%, precum si suma ramasa si virata in contul Fondului extrabugetar conform Legii nr. 112/1995; comisionul de 1% se calculeaza asupra intregului pret al apartamentului si se retine integral din prima plata care se face la incheierea contractului de vanzare-cumparare".

    12. La articolul 41 alineatul (6), dupa litera b) se introduce litera b1), cu urmatorul cuprins:

    "b1) solicita relatii si acte doveditoare, de la petenti sau de la orice autoritati ori institutii publice, pe baza carora sa se poata determina daca locuinta a fost trecuta in proprietatea statului cu respectarea prevederilor legale in vigoare la data respectiva, conform art. 1 alin. (2) si (3) din prezentele norme metodologice";

    13. La articolul 41 alineatul 10, dupa litera b) se introduce litera b1), cu urmatorul cuprins:

    "b1) determina, pe baza lucrarilor efectuate de comisia locala, conform alin. (6) lit. b)', daca locuinta a fost trecuta in proprietatea statului cu respectarea prevederilor legale in vigoare la data respectiva, in sensul art. 1 alin. (2) si (3) din prezentele norme metodologice Comisiile judetene, respectiv Comisia municipiului Bucuresti, pot restitui dosarele catre comisiile locale, in cazul in care apreciaza ca acestea din urma nu si-au indeplinit in mod corespunzator atributiile prevazute la alin. (6) lit. b1). Inexistenta sau irelevanta relatiilor si actelor aflate la dosar face sa se prezume, pana la proba contrara, legalitatea trecerii locuintei in proprietatea statului";

    14. Dupa articolul 45 se introduce articolul 451, cu urmatorul cuprins:

    "Art. 451. - Dispozitiile de protectie a chiriasilor, cuprinse in Legea nr. 17/1994 pentru prelungirea sau reinnoirea contractelor de inchiriere privind unele suprefete locative, precum si in Legea locuintei nr. 114/1996, sunt aplicabile".

    Art. II. - Normele metodologice privind aplicarea Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 20/1996, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 16 din 23 ianuarie 1996, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele aduse prin prezenta hotarare, se vor republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA