Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Imagistica NASA orientată asupra vulcanilor din Anzi

    GH. MĂNOIU | 4 MAI 2014

    NASA a dezvoltat o imagistică aeropurtată numită vizor sintetic radar care a luat o imagine amănunţită a vulcanilor din America Centrala şi de Sud, în timpul unui studiu asupra Pământului care a avut loc de la sfârşitul lunii aprilie până la începutul lui mai 2014.



    Imagine a vulcanului Ubinas colorată artificial, luată de UAVSAR. Foto: NASA/JPL-Caltech


    Aparatura radar specială numită UAVSAR dezvoltată de Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California a zburat pe aeronava NASA C-20A timp de 29 de zile, încheiate pe 6 mai, în 19 zboruri totalizând 97 de ore în aer.

    Este al doilea an când UAVSAR studiază locaţiile din America Centrala şi de Sud. Prin combinarea imaginilor luate în 2013 şi 2014, cercetătorii vor produce un model al deformărilor vulcanice.

    NASA C-20A dispune de un pilot automat de înaltă precizie proiectat de Armstrong Flight Research Center, Edwards, California, care permite aeronavei să parcurgă aceleaşi linii de zbor ca şi cea din 2014. Cu acest pilot automat, aparatura radar este capabilă să repete pas cu pas datele care măsoară schimbările suprafeţei terenului in centimetri.

    Totodata, C-20A a adunat date despre pădurile amazoniene din Peru, terenurile agricole din Chile şi gheţarii de la frontiera Chile-Argentina.



    Aeronava NASA's C-20A pregătită pentru zbor de pe aeroportul internaţional Tocumen din Panama City, Panama. Foto: NASA/Armstrong Flight Research Center.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea Cornell au dezvoltat o formă de viaţă pe bază de metan, care nu are nevoie de oxigen şi care, teoretic, poate exista în mediul rece şi dur al lui Titan, satelitul giganticei planete Saturn.
    Agenţia Spaţială Rusă a anunţat lansarea unei rachete Proton-M care a plasat pe orbită un satelit, primul succes pentru lansator după o înfrângere răsunătoare în luna mai.
    Asteroidul 1950 DA, având un diametru de mai mult de un kilometru, ar putea să lovească Pământul pe 16 martie 2880, dacă nu îşi schimbă orbita, sau dacă nu este ajutat să se dezintegreze.
    In fotografiile facute de roverul Opportunity pe 28 martie 2013 se vad pete minerale argiloase intr-o stanca veche, pe marginea Craterului Endeavour, ceea ce sugereaza ca apa cu un pH neutru, favorabila vietii, a curs candva prin acea zona.
    Această imagine compusă a Pământului şi lunii sale, aşa cum se văd de pe Marte, combină cea mai bună imagine a Pământului cu cea mai bună imagine a Lunii din patru seturi de imagini luate de Mars Reconnaissance Orbiter.
    Misiunea Kepler de la NASA a anuntat descoperirea a doua sisteme planetare noi ce includ planete ce se afla in "zona locuibila" – plaja de distanta de la o stea unde temperatura la suprafata planetei ce orbiteaza ar putea fi potrivita ca apa sa existe in stare lichida. Cele doua sisteme planetare nou descoperite sunt Kepler-62 si Kepler-69.