Sănătate / Afecţiuni |
Imunodeficienta primara
Imunodeficienta primara are loc atunci cand o parte a sistemului imunitar al unei persoane lipseste sau nu functioneaza corect.
Corpurile oamenilor cu imunodeficienta primara nu se pot descotorosi de agentii patogeni si nu se pot proteja asa cum ar trebui de noii germeni patogeni.
Imunodeficienta primara este mostenite, ceea ce insemna ca ea este transmisa de la parinti la copii.
Aceste imunodeficiente pot fi de la foarte severe la foarte blande. Formele serioase sunt deseori observate la nastere sau la scurta vreme dupa nastere. Formele foarte usoare pot sa nu fie diagnosticate decat tarziu, in adolescenta sau la tinerete.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a identificat mai mult de 80 de tipuri de boli de imunodeficienta primara. Insa, categoria generala include mai mult de 100 de boli cauzate de catre un sistem imunitar care nu functioneaza corespunzator.
Care sunt simptomele imunodeficientei primare?
Cea mai obisnuita problema a oamenilor cu sindrom de imunodeficienta primara este ca, fata de ceilalti oameni, ei sunt mult mai predispusi infectiilor. Alte simptome includ:
• Infectiile mai frecvente si contractarea de infectii care sunt mult mai severe, dureaza mai mult si sunt mai greu de vindecat fata de oamenii cu sistemul imunitar normal.
• Contactarea de infectii cu agentii patogeni de care un sistem imunitar sanatos ar fi putut scapa, cunoscute si ca infectii oportuniste.
• Problemele autoimune, ceea ce inseamna ca in loc ca sistemul imunitar sa atace agentii patogeni si materialele care cauzeaza boala, el ataca din greseala propriile organe si tesuturi ale corpului.
Cum este tratata imunodeficienta primara?
Tratamentul imunodeficientei primare poate viza trei tipuri de actiuni:
1. Curatarea infectiei curente.
2. Evitarea agentilor patogeni si prevenirea expunerii la noi infectii.
3. Corectarea imunodeficientei.
Desi nici un tratament nu lucreaza in toate cazurile de imunodeficienta primara, exista multe optiuni de tratament care pot fi chiar combinate pentru a ajunge mai aproape de tratarea imunodeficientei primare.
Sursa: NICHD, SUA