Ştiri / Mapamond |
În Alpii Elveţieni se fabricau brânzeturi din epoca fierului
Arheologii de la universităţile din York şi Newcastle au analizat reziduurile de pe vase ceramice găsite în şase locaţii din Alpii Elveţieni şi au descoperit dovezi de fabricare a brânzei încă din epoca fierului, adică de acum 3000 de ani.
Fragmentele au fost găsite în ruinele unor clădiri din piatră, similare cu cele utilizate de către producătorii elveţieni moderni de produse lactate, care lucrează pe păşunile alpine în timpul verii.
Dovezile sunt o descoperire arheologică importantă, din moment ce nu s-a ştiut nimic până în prezent despre originile fabricarii brânzei la mare altitudine.
Crescătorii de animale preistorici ar fi trebuit să aibă cunoştinţe detaliate despre localizarea păşunilor alpine, să fie capabili să facă faţă vremii imprevizibile şi să aibe cunoştinţele tehnologice pentru a transforma laptele într-un produs nutritiv care să poată fi stocat.
Până acum se cunoştea că, în epoca fierului, brânza era produsă în Persia, aşa că a fost o surpriză să se găsească dovezi în Elveţia.
Istoricii elveţieni ştiau că bovinele erau crescute pe terenurile din regiune încă din perioada neolitică, dar nu aveau nici o dovadă arheologică a fabricării brânzeturilor.
Prima sursă care menţionează producţia de brânză este din anul 1115, în ceea ce este acum regiunea Gruyère, în timp ce varietatea Emmental este atestată din 1273.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA












