Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    În căutarea grenadei fumigene ecologice

    Grenadele fumigene încă mai folosesc tehnologia din Al Doilea Război Mondial, încorporând o substanţă chimică numită hexacloretan, ce creează un fum iritant care conţine clorură de zinc.



    Grenadă fumigenă. Foto: Tech. Sgt. Scott T. Sturkol/U.S. Air Force


    Noile tehnologii militare avute în vedere pentru grenadele fumigene se doresc a fi mai ecologice şi îşi propun să ţină cont de performanţă, cost de producţie, toxicitate, impactul asupra mediului, precum şi disponibilitatea materialelor.

    Primul candidat la grenada de fum ecologică foloseşte un compus chimic care nu conţine zinc şi nu produce un fum toxic, iritant.

    Cea de a doua candidată este mai bine văzută, deoarece nu conţine compuşi chimici solubili care să contamineze apa. Dar crează un nor de fum întunecat şi pentru acoperire se preferă fumul deschis la culoare.

    A treia opţiune conţine o soluţie de magneziu şi aluminiu şi ar putea fi trasă de la o distanţă mai mare.

    Ultimul candidat conţine o compoziţie de litiu, similară cu cea conţinută în artificii şi dă un nor de fum alb, dens.

    17 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatorii de la California NanoSystems Institute - UCLA si Kaner's Laboratory, au dezvoltat o noua tehnica capabila sa intensifice productia de micro-supercapacitati din grafen.
    Boeing a lansat microlattice, o structură realizată din tuburi mici, metalice, goale, despre care cercetătorii spun că este de 100 de ori mai uşoară decât polistirenul.
    Agenţia americană de cercetare militară lucrează la un nou sistem, bazat pe un senzor video portabil multi-bandă, amplasat pe cască, care va permite soldaţilor să vadă in conditii optime indiferent de condiţiile de vizibilitate de pe teren.
    Un bec realizat cu grafen, primul produs comercial care foloseşte această formă de carbon super-puternic, va fi pus în vânzare în cursul acestui an.
    Producătorul auto german Audi introduce o tehnologie care permite maşinilor să comunice cu semafoarele, pentru a face conducerea autoturismelor mai puţin stresantă.
    Inginerii de la Universitatea California, Berkeley, au construit primul senzor wireless de dimensiunea unui fir de praf, care poate fi implantat în organism, pentru a monitoriza în timp real nervii interni, muşchii sau diverse organe, pentru a stimula sistemul imunitar sau pentru a combate inflamaţiile.