Nutriţie / Dieta |
În fructele de mare se găsesc microparticule de plastic
Cei care consumă fructe de mare absorb şi bucăţi mici de plastic în fluxul lor sanguin, cu efecte încă necunoscute asupra sănătăţii.
Fragmentele din plastic, care măsoară mai puţin de un milimetru, se găsesc pe scară largă în midii, stridii şi alte crustacee.
Într-o primă evaluare a riscului global, oamenii de ştiinţă au calculat că mai mult de 99% dintre aceste microparticule trec prin corpul uman, dar restul sunt preluate de către ţesuturi.
Cercetătorii de la Universitatea Ghent din Belgia cred că europenii consumă în prezent până la 11000 de bucăţi de plastic prin hrană în fiecare an.
Mai puţin de 60 dintre acestea sunt susceptibile de a fi absorbite, dar ele se vor acumula în organism de-a lungul timpului.
Cantitatea de plastic absorbită din alimente va creşte, pe măsură ce poluarea cu material plastic în ocean devine mai mare.
Încă nu se cunoaşte unde se duc aceste particule, dacă sunt încapsulate de ţesut şi uitate de corp, sau cauzează inflamaţii sau alte probleme.
De asemenea, nu se cunoaşte dacă aceste materiale plastice eliberează substanţe care sunt toxice.
Există mai mult de cinci trilioane de bucăţi de microplastic în oceanele lumii şi echivalentul unui camion de gunoi de deşeuri din plastic se adaugă în mare, în fiecare minut. Până în 2050, cantitatea va creşte la patru camioane în fiecare minut.
Materialul plastic din ocean are nevoie de zeci de ani, sau chiar de secole, pentru a se rupe în bucăţi mici, dar mulţi oameni de ştiinţă cred că nu va dispărea complet niciodată.