Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Tehnologie

    În Maroc a fost inaugurată o instalaţie de energie solară gigant

    La Ouarzazate, în inima Saharei, a fost inaugurată una dintre cele mai mari centrale solare din lume, Noor 1 CSP, prima etapă a unui proiect mai mare, conceput pentru a stimula producţia de energie regenerabilă în Maroc şi Africa.



    Instalaţie de energie solară.


    Centrala este situată la douăzeci de kilometri de Ouarzazate şi la aproximativ 200 km de Marrakech, la marginea deşertului Sahara, în sud-estul Marocului, ocupând o suprafaţă de 2500 hectare.

    Alimentată de oglinzi curbate mari, aliniate în deşert, această centrală are o capacitate de 160 MW şi este prima dintr-o fermă solară gigant, probabil cea mai mare din lume. Ea va produce în 2018 mai mult de 580 MW de energie fotovoltaică şi va alimenta cu energie electrică peste un milion de case.

    Începută în 2013, după eşecul proiectului Desertec, construcţia centralei a costat peste 600 milioane euro şi a fost finanţată printr-un parteneriat public-privat, care a implicat, printre altele, Banca Africană de Dezvoltare, Agenţia marocană pentru energie solară, Uniunea Europeană şi operatori privaţi.

    7 FEBRUARIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    In timp ce prin fum se poate vedea in anumite conditii cu un detector in infrarosu, prin foc nu. Pornind de la aceasta constatare un grup de oameni de stiinta de la Istituto Nazionale di Ottica, Italia, au folosit holografia digitala, utilizand un laser si un senzor de infrarosu pentru a obtine holograma unor persoane aflate in spatele unor flacari.
    Comisia Europeană a semnat luni un acord cu Coreea de Sud pentru dezvoltarea de tehnologii mobile de a cincea generaţie (5G).
    Un robot militar care imită un catâr de povară poate transporta 180 kg de echipament urmărind comandantul pe teren accidentat. „Catârul electronic” se ridică singur când cade şi execută comenzile vocale primite de la un om. Robotul merge cu până la 4,8 km/h pe teren stâncos şi poate alerga cu 11 km/h pe teren drept.
    China a testat o rachetă hipersonică, capabilă să se deplaseze cu o viteză de câteva ori mai mare decât viteza sunetului şi care poate penetra actualele sisteme de apărare antirachetă. De la Beijing, Ministerul chinez al apărării nu a comentat rezultatele testului, pe care l-a numit ştiinţific şi despre care a precizat că nu este îndreptat împotriva nici unei ţări.
    Autoritatea de Administrare Aeronautică a Statelor Unite ale Americii a cerut companiei Boeing să facă o modificare urgentă pe motoarele General Electric, montate pe aeronavele Boeing 787, care sunt susceptibile a se opri în timpul zborului.
    O nouă tehnologie destinată celor care suferă de degenerescenţă maculară senilă a dus la crearea unor lentile de contact ce au încorporat un telescop. Noua tehnologie ar putea ajuta milioane de oameni să-şi recapete vederea, aceasta putând să crească de trei ori.