Ştiri / Ştiinţă |
Încălzirea globală reduce dimensiunea unor păsări
Încălzirea din Arctica a determinat în ultimii treizeci de ani o reducere a dimensiunilor păsărilor care se înmulţesc în nordul Rusiei şi migrează iarna în Africa.
Puii de Calidris canutus, născuţi în Peninsula Taimîr, pe coasta de nord a Siberiei centrale unde încălzirea globală se accelerează, ating dimensiuni mai mici înaintea migrării lor către Africa de Vest, deoarece se nasc mai târziu şi ratează perioada când populaţiile de ţânţari, preferinţa lor alimentară, sunt numeroase.
Cercetătorii de la Royal Netherlands Institute for Sea au analizat imaginile din satelit ale Peninsulei Taimîr, luate timp de treizeci de ani, care arată că zăpada, în locurile în care aceste păsări se reproduc, se topeşte tot mai devreme cu creşterea temperaturii, cu o rata de o jumătate de zi pe an, topindu-se acum cu mai mult de două săptămâni mai devreme faţă de trei decenii în urmă.
Dispariţia stratului de zăpadă marchează începutul sezonului de ţânţari din Arctica, principala sursă de hrană pentru puii de Calidris canutus înainte de a începe migrarea spre coasta Africii de Vest.
Când ajung în habitatul lor de iarnă de pe coasta Mauritaniei, după o călătorie de 5000 kilometri, lungimea ciocului acestor pâsâri este insuficient dezvoltată pentru a se hrăni cu moluşte, hrana lor de bază.
Sunt forţate astfel să mănânce mult mai puţin şi de obicei rămân mici.
Rezultatele acestui studiu susțin ipoteza că organismele animale sunt reduse, deoarece schimbările climatice perturbă capacitatea lor de a mânca suficient, la momentul potrivit, ceea ce duce la malnutriţie.
O altă ipoteză avansată pentru a explica această micşorare a dimensiunilor este faptul că un corp mai mic este mai bine adaptat la disiparea căldurii.