Ştiri / Spaţiu |
India, a doua încercare de aterizare pe Lună
O rachetă indiană a fost lansată în spațiu pentru a ateriza un rover robotizat pe o parte neexplorată a Lunii.
Lansarea de vineri, 14 iulie 2023, a marcat prima misiune spațială majoră a Indiei de la încercarea eșuată din 2019, când modulul de aterizare a pierdut contactul cu baza chiar înainte de coborârea planificată pe suprafața lunară.
Adevăratul test al misiunii va veni în aproximativ 40 de zile, când modulul de aterizare, care transportă un rover robot, se va separa de nava spațială principală și va ateriza pe suprafața lunară, probabil pe 23 sau 24 august.
Chandrayaan-3 își propune să desfășoare un rover în apropierea Polului Sud al Lunii, pentru a efectua o serie de experimente pe o perioadă de 14 zile, menite să studieze compoziția solului lunar și a rocilor.
India vrea să exploreze Polul Sud, o regiune neexplorată care are caracteristici geologice distincte în comparație cu regiunile ecuatoriale ale Lunii.
Oamenii de știință anticipează prezența gheții și a depozitelor de minerale în craterele din această regiune.
Programul spațial al Indiei, construit în mare parte pe propria tehnologie, a fost mult timp o sursă de mândrie pentru țară. Misiunile sale anterioare au contribuit la înțelegerea prezenței apei pe Lună și au marcat prima misiune interplanetară a Indiei pe Marte în 2013.
Agenția spațială indiană dezvoltă în prezent o navă spațială pentru misiuni cu echipaj, planificate în jurul anului 2025.
În prezent, doar Statele Unite, China și Rusia au făcut aterizări ușoare pe suprafața lunii.
Dacă Organizația Indiană de Cercetare Spațială va reuși de data aceasta, unii observatori cred că aceasta va stabili poziția Indiei în rândul principalelor puteri spațiale ale lumii.