Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    India a lansat prima sa misiune spre Marte


    Sonda indiană Mars Orbiter Spacecraft, destinată să orbiteze planeta Marte pe o orbită eliptică, a fost lansată cu o rachetă PSLV - C25 varianta XL marti 5 noiembrie 2013 de la Satish Dhawan Space Centre SHAR, Sriharikota, India.



    Momentul lansării sondei indiene Mars Orbiter Spacecraft cu o rachetă PSLV-C25. Foto: Indian Space Research Organisation.


    Data de lansare a fost aleasă pentru luna noiembrie 2013, deoarece acum există o fereastră pentru lansarea cu un minimum de consum energetic, fereastră ce se va mai repeta tocmai în ianuarie 2016.

    Sonda va intra în sfera de Influenţă a planetei Marte, apoi va fi plasată pe o orbită plană în jurul lui Marte în septembrie 2014.

    Misiunea este în primul rând tehnologică - dezvoltarea de tehnologii pentru proiectarea, managementul şi operaţiunile unei misiuni interplanetare - şi are ca obiectiv ştiinţific explorarea suprafeţei şi atmosferei marţiene.

    Instrumentele ştiinţifice de la bord:

    Lyman Alpha Photometer (LAP) pentru măsurarea concentraţiei de deuteriu şi hidrogen, date ce ajută la înţelegerea procesului de pierdere a apei de către planetă.

    Methane Sensor for Mars (MSM) pentru studiul atmosferei. Este un obiectiv de mare interes studierea concentraţiei de metan din atmosfera marţiană, deoarece metanul poate indica dacă există viaţă sau nu.

    Mars Exospheric Neutral Composition Analyser (MENCA) pentru studiul particulelor din jurul sondei.

    Mars Colour Camera (MCC) şi Thermal Infrared Imaging Spectrometer (TIS) pentru studierea imaginilor de suprafaţă.

    GH. MANOIU | 7 NOIEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Nava spaţială Soyuz TMA-18M, aflată în drum spre Staţia Spaţială Internaţională, a trebuit să efectueze o manevră de evitare pentru a nu se ciocni cu un fragment dintr-o veche rachetă japoneză.
    În noaptea de 18 spre 19 octombrie 2013 va avea loc o eclipsă de Lună prin penumbră, adică Luna va trece prin penumbra Pământului. Este ultima eclipsă din acest an.
    Rusia a abandonat misiunea fără pilot, de 51 milioane dolari, care trebuia să aprovizioneze Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Nava cargo Progress M-27M, care transporta aproape 3 tone de bunuri, nu a putut să acosteze pe ISS, din cauza problemelor apărute după lansare.
    Un asteroid mic, numit DA14, va trece aproape de Pamant pe 15 februarie 2013. El va fi atat de aproape de Pamant incat orbita sa va fi in interiorul inelului satelitilor de comunicatii si geostationari, dar majoritatea satelitilor, inclusiv Statia Spatiala internationala vor fi sub orbita sa. Asteroidul se va afla la distanta cea mai mica de Pamant, de 27700 km, la ora 21:24 ora Romaniei si se va deplasa cu 7,8 km/secunda in directia sud-nord in raport cu Pamantul.
    Super Luna este de fapt Luna plină la perigeu, fenomenul astronomic de suprapunere a fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziţia Lunii la perigeul traiectoriei sale, rezultând cea mai mare dimensiune aparentă a discului lunar aşa cum se vede de pe Pământ.
    Oamenii de ştiinţă au calculat că Marte va zdrobi mica sa lună Phobos, un eveniment ce va avea loc peste milioane de ani.