Ştiri / Spaţiu |
India a lansat racheta cu motor criogenic
India a păşit în rândul ţărilor care au folosit tehnologia complexă, de ultimă oră, racheta cu motor criogenic, realizată în totalitate in ţară. Racheta de 415 tone a purtat pe orbită un satelit de comunicaţii de două tone.
India a lucrat ani de zile la dezvoltarea propriului motor criogenic pentru rachetele care sunt folosite la plasarea sateliţilor mai grei pe orbite înalte, de 36000 km de la Pământ şi a reuşit acum după două lansări eşuate, în aprilie 2010 şi august 2013.
Această tehnologie foloseşte drept combustibil un amestec de hidrogen şi oxigen lichid super-racit şi până acum a fost dezvoltată doar de câteva ţări.
GSLV - D5 (Geosynchronous Satellite Launch Vehicle) este racheta purtătoare care are primele două trepte clasice şi a treia treaptă motor criogenic. Un astfel de motor este mult mai eficient şi oferă o acceleraţie mai mare pentru fiecare kilogram de carburant ars.
Este însă o altă etapă în ce priveşte tehnica, mult mai complexă datorită temperaturilor extrem de scăzute şi a problemelor termice şi structurale asociate. Oxigenul lichefiază la -183 grade Celsius şi hidrogenul la -253 grade Celsius.
Agenţii de propulsare, la aceste temperaturi scăzute, vor fi pompaţi cu ajutorul unor turbo-pompe care funcţionează cu circa 40000 rpm. Complexitatea apare şi la sol, la stocarea combustibilului şi la sistemele de umplere.
Racheta a fost lansată cu succes de la al doilea sistem de lansare de la Satish Dhawan Space Centre SHAR, Sriharikota, pe 05 ianuarie 2014.
GH. MANOIU | 6 IANUARIE 2014