Nutriţie / Dieta |
Înlocuirea proteinelor animale în alimentaţie scade colesterolul
Înlocuirea zilnică a uneia sau a două porţii de proteine animale cu proteine vegetale ar putea duce la micşorarea celor trei markeri principali de colesterol pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, arată un nou studiu realizat la St. Michael's Hospital, Toronto, Canada.
Studiile anterioare arătaseră deja scăderea colesterolului datorată alimentelor sau grupurilor de alimente individuale, dar această lucrare analizează avantajele înlocuirii proteinelor vegetale cu proteine animale.
Studiul a indicat că înlocuirea zilnică a uneia sau a două porţii de proteine animale cu proteine vegetale, cum sunt soia, nucile şi leguminoasele, mazărea uscată şi fasolea, lintea şi năutul, ar putea reduce principalii markeri de colesterol cu aproximativ 5%.
De asemenea, studiul a analizat impactul înlocuirii proteinelor animale, în special a lactatelor, cu proteine vegetale, de exemplu cu soia, asupra a trei markeri cheie pentru colesterol: colesterolul lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL sau colesterolul "rău", care contribuie la acumularea de grăsime în artere şi creşte riscul de atac de cord, accident vascular cerebral şi boală arterială periferică); non-colesterol lipoproteinic de densitate mare (non-HDL-C sau colesterol total minus HDL sau colesterol bun) şi apolipoproteina B (proteinele din colesterolul rău, care blochează arterele), componenta principală a LDL.
Beneficiile pentru sănătate ar putea fi şi mai mari dacă s-ar combina proteinele din plante cu alte alimente care scad colesterolul, cum ar fi fibrele vâscoase, solubile în apă, din ovăz, orz, psyllium şi sterolii vegetali.