Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Insuficienţa somnului poate duce la obezitate
Persoanele care dorm insuficient sunt susceptibile de a fi supraponderale sau obeze, şi de a avea condiţii de sănătate metabolice mai sărace, potrivit unui studiu efectuat de Institutul Leeds de Medicină Cardiovasculară şi Metabolică şi de Şcoala de Ştiinţe Alimentare şi Nutriţie din Marea Britanie.
Echipa de studiu a colectat probe de sânge de la participanţi şi a înregistrat durata lor de somn, aportul alimentar, greutatea corporală, circumferinţa taliei şi tensiunea arterială, împreună cu o serie de alte date, pentru a studia relaţia dintre durata somnului, dietă, greutate şi alţi indicatori ai metabolismului.
Cercetările arată că persoanele care au dormit în medie şase ore în fiecare noapte au avut talia cu aproximativ 3 cm mai mare decât cei care au dormit nouă ore pe noapte, sugerând că cei care dorm mai puţin cântăresc mai mult.
Cercetătorii consideră că rezultatul demonstrează că somnul insuficient creşte riscul de apariţie a diabetului zaharat şi a altor boli metabolice.
De asemenea, studiul arată că somnul mai scurt este legat de scăderea nivelului fracţiunii HDL a colesterolului în sângele participanţilor, ceea ce este un alt factor care poate provoca probleme de sănătate.
Colesterolul HDL poate ajuta la eliminarea din circulaţie a grăsimilor dăunătoare, ceea ce înseamnă că nivelurile ridicate de colesterol HDL protejează împotriva unor afecţiuni den boli cardiace.
În cele din urmă, de cât de mult somn este nevoie diferă de la om la om, dar consensul actual este că şapte până la nouă ore sunt cele mai bune pentru majoritatea adulţilor (vezi şi articolul Somnul prea scurt sau prea lung poate duce la obezitate)