Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Inteligenţa artificială în imagistica medicală poate oferi rezultate înșelătoare

    Inteligenta artificială poate îmbunătăți imagistica medicală prin detectarea unor aspecte dincolo de percepția umană, dar un nou studiu dezvăluie că tehnologia poate produce rezultate înșelătoare.



    Inteligenţa artificială în imagistica medicală poate oferi rezultate înșelătoare. Foto: tasnimnews.com


    Un studiu efectuat la Dartmouth-Hitchcock Medical Center, din Statele Unite, evidențiază posibile erori în rezultatele furnizate de inteligemţa artificială pentru imagistica medicală, în cazul în care sunt luate în calcul modele de date neînrudite pentru a face predicții.

    Cercetătorii au analizat peste 25.000 de radiografii ale genunchiului și au descoperit că sistemele de inteligență artificială pot lua în calcul date nerelevante, cum ar fi dacă pacienții au mâncat fasole prăjită sau au băut bere.

    Studiul a constatat că algoritmii de inteligență artificială iau uneori în calcul diferențele dintre echipamentele cu raze X sau markerii, în loc să ia în calcul caracteristicile semnificative din punct de vedere medical.

    Încercările de a elimina aceste erori au fost în mare parte nereușite, deoarece modelele s-au adaptat identificând alte variabile ascunse.

    Când algoritmul este împiedicai să învețe unul dintre aceste elemente nesemnificative, va învăța altul pe care l-a ignorat anterior.

    Studiul subliniază importanța standardelor riguroase de evaluare în cercetarea medicală bazată pe inteligență artificială.

    Încrederea excesivă pe algoritmii de inteligenţă artificială fără un control profund ar putea duce la rezultate clinice inexacte și la decizii de tratament greșite.

    15 DECEMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Persoanele aflate la sfârșitul adolescenței se confruntă cu creşterea senzaţiei de pericol după doar câteva ore rămase singure într-o cameră – un efect care persistă chiar dacă interacționează online cu prietenii și familia.
    Un tip de terapie care implică aplicarea unui câmp magnetic pe ambele părți ale creierului s-a dovedit eficientă în tratarea rapidă a depresiei la pacienții pentru care tratamentele standard au fost ineficiente.
    Cercetătorii de la Universitatea São Paulo, Brazilia, au făcut un pas crucial către producerea unor forme mai sigure ale gentamicinei antibiotice, utilizată pe scară largă pentru a trata infecțiile bacteriene.
    Un studiu al cercetătorilor de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Elveția, a evidențiat riscurile pentru sănătate date de substanțele chimice din produsele de îngrijire personală, care pot genera poluanți nocivi atunci când sunt utilizate în interior.
    Un studiu efectuat de cercetători din Brazilia şi Uruguay a demonstrat că terapia fotodinamică antimicrobiană este o opțiune eficientă pentru tratarea respirației urât mirositoare la copiii care respiră pe gură.
    Riscul de a dezvolta ateroscleroză poate începe mult mai devreme în viață decât se credea anterior, subliniind nevoia de a menține nivelul de colesterol scăzut chiar și atunci când suntem tineri, arată noi cercetări.