Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Inteligenţa artificială prezice migrarea celulelor în cancerul de sân

    O echipă de cercetători de la Universitatea din Granada și de la Universitatea din Sevilla, Spania, a publicat un studiu în care inteligența artificială este concepută pentru a îmbunătăți predicția migrației celulare în cancerul de sân.



    Cercetătorii de la Universitățile din Granada și Sevilla proiectează un AI pentru a prezice migrarea celulelor în cancerul de sân. Foto: UGR


    Metastaza este principala cauză a mortalității la pacienții cu cancer de sân și înțelegerea modului în care are loc migrarea celulelor este crucială pentru a dezvolta strategii terapeutice mai bune.

    Echipa a dezvoltat o arhitectură de rețea neuronală bazată pe Conv-LSTM, care profită atât de caracteristicile spațiale, cât și de cele temporale ale datelor de migrare a celulelor.

    Această arhitectură face posibilă prezicerea cu acuratețe a evoluției tehnicii de vindecare a rănilor în timp, îmbunătățind capacitatea de analiză a dinamicii în contextul modelelor de cancer mamar.

    Această abordare automată poate fi aplicată la modele 3D mai complexe care imită mai bine caracteristicile tumorilor și promite să deschidă noi căi pentru cercetarea și tratamentul cancerului.

    6 OCTOMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Dacă un copil nu a crescut corespunzător în uter, există un risc crescut de afecțiuni precum paralizia cerebrală la sugari şi anxietate, depresie, autism și schizofrenie mai târziu în viață.
    Un studiu din 2024 indică faptul că consumul de alge marine Ecklonia cava ar putea încetini sau preveni boala Parkinson, oferind speranță pentru noi abordări dietetice pentru gestionarea afecțiunii.
    O aplicare a coloranților alimentari siguri se poate folosi la o gamă largă de diagnostice medicale, de la localizarea leziunilor şi monitorizarea tulburărilor digestive până la identificarea cancerelor.
    Unul din opt persoane diagnosticate cu demență prezintă simptome cognitive care decurg din boli hepatice, conform unor cercetări recente.
    Un studiu efectuat de trei cercetători de la Universitatea Federală din São Carlos, Brazilia, a urmărit relatările a 125 de lucrători sanitari timp de un an pentru a analiza relația dintre durerea musculo-scheletică, calitatea somnului și nivelurile de stres.
    Oamenii de știință de la Centrul Național de Cercetare Clinică pentru Boli Geriatrice din China au demonstrat că restricția calorică intermitentă are ca rezultat modificări semnificative atât în ​​intestine, cât și în creier.