Sănătate / Anatomie şi fiziologie |
Introducere în corpul uman
Ființele umane sunt, fără îndoială, cele mai complexe organisme de pe această planetă. Imaginați-vă miliarde de părți microscopice1, fiecare cu propria sa identitate, lucrând împreună într-o manieră organizată în beneficiul ființei totale.
Corpul uman este o singură structură, dar este alcătuit din miliarde de structuri mai mici de patru tipuri majore:
Celulele
Celulele au fost recunoscute de mult timp ca fiind cele mai simple unități de materie vie care pot menține viața și se pot reproduce. Corpul uman, care este alcătuit din numeroase celule2, începe ca o singură celulă proaspăt fertilizată.
Ţesuturi
Ţesuturile au unități ceva mai complexe decât celulele. Prin definiție, un țesut3 este o organizare a unui număr mare de celule similare, cu cantități și tipuri diferite de substanțe intercelulare nevii între ele.
Organe
Organele au unități mai complexe decât țesuturile. Un organ4 este o organizare de mai multe tipuri diferite de țesuturi aranjate astfel încât împreună să poată îndeplini o funcție specială. De exemplu, stomacul5 este o organizare a țesuturilor musculare6, conjunctive, epiteliale și nervoase7. Mușchii și țesuturile conjunctive formează peretele său, țesuturile epiteliale și conjunctive îi formează căptușeala, iar țesutul nervos se extinde atât în peretele său, cât și în căptușeală.
Sisteme
Sistemele sunt cele mai complexe dintre unitățile componente ale corpului uman. Un sistem8 este o organizare de tipuri diferite de organe, într-un număr variabil, aranjate astfel încât împreună să poată îndeplini funcții complexe pentru organism. Zece sisteme majore compun corpul uman:
• Scheletul
• Muscular
• Nervos
• Endocrin
• Cardiovascular
• Limfatic
• Respirator
• Digestiv
• Urinar
• Reproductiv
Note
1. Prea mic pentru a fi văzut fără microscop.
2. În biologie, cea mai mică unitate care poate trăi singură și care alcătuiește toate organismele vii și țesuturile corpului. O celulă are trei părți principale: membrana celulară, nucleul și citoplasma. Membrana celulară înconjoară celula și controlează substanțele care intră și ies din celulă. Nucleul este o structură din interiorul celulei care conține nucleolul și cea mai mare parte a ADN-ului celulei. Este, de asemenea, locul unde se produce majoritatea ARN-ului. Citoplasma este fluidul din interiorul celulei. Conține alte părți de celule minuscule care au funcții specifice, inclusiv complexul Golgi, mitocondriile și reticulul endoplasmatic. Citoplasma este locul unde au loc cele mai multe reacții chimice și se produc majoritatea proteinelor. Corpul uman are peste 30 de trilioane de celule.
3. Țesuturile sunt formate din celule similare care îndeplinesc funcții similare, cum ar fi țesuturile musculare care provoacă contracția și mișcarea.
4. Organele sunt compuse din celule integrate în țesuturi care au o funcție comună.
5. Un organ care face parte din sistemul digestiv. Stomacul ajută la digerarea alimentelor amestecându-le cu sucuri digestive și amestecându-le într-un lichid subțire numit chim și ejectarea chimului în intestinul subțire. Stomacul se află chiar sub diafragmă în partea superioară a cavității abdominale, în primul rând la stânga liniei mediane sub o porțiune a ficatului. Factorii care influențează locația exactă sunt ingestia de alimente și respirația (inspirația și expirația). Alimentele părăsesc esofagul și intră în această structură asemănătoare pungii alungite prin orificiul cardiac. Principalele diviziuni ale stomacului sunt cardia, fundul (fornix), corpul (corpusul) și antrul. Functiile stomacului sunt: 1. Absorb apa si glucoza in fluxul sanguin. 2. Secretă enzime gastrice. 3. Secretă acid clorhidric (Hcl) care ucide bacteriile, schimbă unele minerale în săruri care sunt potrivite pentru absorbție în intestin și ajustează pH-ul chimului pentru a permite deschiderea sfincterului piloric. 4. Produce, mucoasa gastrica, factorul intrinsec necesar pentru absorbtia Vitaminei B12. 5. Secretă, în glandele pilorice, o mucoasă alcalină pentru a neutraliza HCl. 6. Transformă mâncarea într-o substanță semi-lichidă (chim) și o trece prin sfincterul piloric în duoden. Ganglionii regionali pentru stomac sunt gastric inferior (dreapta), gastric superior (stânga) și splenic.
6. Tip de țesut care se contractă și permite mișcarea.
7. Un tip de țesut care transmite impulsuri.
8. Un sistem este un grup de organe. Diferitele sisteme din organism sunt: 1. Sistemul cardiovascular 2. Sistemul digestiv 3. Sistemul endocrin 4. Sistemul tegumentar 5. Sistemul limfatic 6. Sistemul muscular 7. Sistemul nervos 8. Sistemul reproductor 9. Sistemul respirator 10. Sistemul osos 11. Sistem urinar