Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Anatomie şi fiziologie

    Introducere în sistemul endocrin

    Sistemul endocrin1, împreună cu sistemul nervos, funcționează în reglarea activităților corpului.


    Sistemul nervos acționează prin impulsuri electrice și neurotransmițători pentru a provoca contracția musculară și secreția glandulare. Efectul este de scurtă durată, măsurat în secunde și localizat.

    Sistemul endocrin acționează prin mesageri chimici numiți hormoni care influențează creșterea, dezvoltarea și activitățile metabolice2.

    Acțiunea sistemului endocrin se măsoară în minute, ore sau săptămâni și este mai generalizată decât acțiunea sistemului nervos.

    Există două mari categorii de glande în organism - exocrine și endocrine.

    Glandele exocrine

    Glandele exocrine au canale care transportă produsul lor secretor la o suprafață. Aceste glande includ glandele sudoripare, sebacee și mamare, și glandele care secretă enzime digestive.

    Glandele endocrine

    Glandele endocrine nu au canale pentru a-și transporta produsul pe o suprafață. Se numesc glande fără conducte.

    Cuvântul endocrin este derivat din termenii greci „endo”, care înseamnă în interior, și „krine”, care înseamnă a separa sau a secreta.

    Produșii secretori ai glandelor endocrine se numesc hormoni și sunt secretați direct în sânge și apoi transportați în tot organismul unde influențează doar acele celule care au receptori3 pentru acel hormon4.

    Note

    1. Un sistem de glande și celule care produc hormoni care sunt eliberați direct în sânge și călătoresc către țesuturi și organe din tot corpul. Sistemul endocrin controlează creșterea, dezvoltarea sexuală, somnul, foamea și modul în care organismul folosește alimentele.

    2. Referitor la metabolism (totalul tuturor modificărilor chimice care au loc într-o celulă sau într-un organism pentru a produce energie și materiale de bază necesare proceselor importante ale vieții).

    3. O moleculă în interiorul sau pe suprafața unei celule care se leagă de o anumită substanță și provoacă un efect fiziologic specific în celulă.

    4. Una dintre multele substanțe produse de glandele din organism. Hormonii circulă în sânge și controlează acțiunile anumitor celule sau organe. Unii hormoni pot fi fabricați și în laborator.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sistemul nervos este principalul sistem de control, reglare și comunicare din organism.
    Deși sistemul nervos este foarte complex, există doar două tipuri principale de celule în țesutul nervos.
    Există un singur sistem nervos în organism.
    Oasele faciale sunt zigomatice, lacrimale, nazale, maxilare, palatine, conice și vomer și mandibula nepereche. Toate oasele faciale, cu excepția mandibulei, sunt unite între ele prin suturi, astfel încât să fie imobile
    Înainte de a intra în detalii despre diferitele sisteme ale corpului uman, este necesar să reţinem câțiva termeni utili pentru descrierea structurii corpului. Cunoașterea acestor termeni ne va face mult mai ușoară înțelegerea unităților care vor urma.
    Sistemul muscular este compus din celule specializate numite fibre musculare.