Sănătate / Anatomie şi fiziologie |
Introducere în sistemul muscular
Sistemul muscular1 este compus din celule specializate numite fibre musculare2. Funcția lor predominantă este contractibilitatea. Mușchii, atașați oaselor sau organelor interne și vaselor de sânge, sunt responsabili de mișcare.
Aproape toate mișcările din organism sunt rezultatul contracției musculare3. Excepții de la aceasta sunt acțiunea cililor4, flagelul5 spermatozoizilor și mișcarea ameboidă6 a unor celule albe din sânge.
Acțiunea integrată a articulațiilor, oaselor și mușchilor scheletici produce mișcări evidente, cum ar fi mersul și alergarea. De asemenea, mușchii scheletici produc mișcări mai subtile care au ca rezultat diferite expresii faciale, mișcări ale ochilor și respirație.
Pe lângă mișcare, contracția musculară îndeplinește și alte funcții importante ale corpului, cum ar fi postura, stabilitatea articulațiilor7 și producerea de căldură.
Postura, cum ar fi șezatul și statul în picioare, este menținută ca urmare a contracției musculare. Mușchii scheletici fac continuu ajustări fine care țin corpul în poziții staționare.
Tendoanele multor mușchi se extind peste articulații și în acest fel contribuie la stabilitatea articulațiilor. Acest lucru este evident în special în articulațiile genunchiului și umărului, unde tendoanele musculare sunt un factor major în stabilizarea articulației.
Producția de căldură, pentru a menține temperatura corpului, este un produs secundar important al metabolismului8 muscular. Aproape 85% din căldura produsă în organism este rezultatul contracției musculare.
Note
1. Sistemul muscular este compus din celule specializate numite fibre musculare. Funcția lor predominantă este contractibilitatea. Mușchii, acolo unde sunt atașați de oase sau organe interne și vasele de sânge, sunt responsabili de mișcare. Mișcarea internă implică contracția și relaxarea mușchilor care fac parte din viscere; mișcarea externă se realizează prin contracția și relaxarea mușchilor care sunt atașați de os. Există trei tipuri de mușchi: scheletici, netezi și cardiaci. Țesutul muscular primește o cantitate bogată de sânge care este transportat de artere în substanța mușchiului. Majoritatea arteriolelor sunt paralele cu fibrele musculare și se ramifică în capilare în unghi drept în fibre.
2. Celulele musculare.
3. Condiție în care un mușchi își scurtează lungimea în stare de repaus. Există două tipuri de contracție 1. Contracția izotonă apare atunci când mușchii devin mai scurti și mai groși ca atunci când ridicați o greutate și tensiunea rămâne aceeași. 2. Contracția izometrică apare atunci când tensiunea crește, dar mușchii rămân la o lungime constantă ca atunci când împingem împotriva unui perete.
4. Peri mici găsiți pe celulele care funcționează în mișcarea materialelor pe suprafața exterioară a celulei.
5. Un proces lung de conicitate care se proiectează individual sau în grupuri dintr-o celulă și este organul principal de mișcare al multor microorganisme.
6. Seamănă cu o amibă în mod specific prin mișcarea sau schimbarea formei prin intermediul fluxului protoplasmatic.
7. În medicină, locul în care două sau mai multe oase sunt conectate. Exemplele includ umărul, cotul, genunchiul și maxilarul.
8. Modificările chimice care au loc într-o celulă sau un organism. Aceste schimbări produc energie și materialele de care celulele și organismele au nevoie pentru a crește, a se reproduce și a rămâne sănătoase. De asemenea, metabolismul ajută la eliminarea substanțelor toxice.