Editura Global Info / Literatură |
Ion Luca Caragiale
Resbelul 1877
Dintre toţi anii trecuţi, cu drept cuvânt acesta se poate numi un an caraghios, deşi s'au petrecut în cursul lui lucruri foarte serioase, tocmai aşa precum adunările legiuitoare sunt nişte aşezăminte foarte serioase, deşi se petrec în ele prea adesea lucruri caraghioase.
În acest an, târîş-grăpiş, ar fi mers treburile foarte bine dacă n'ar fi mers rău de tot; politica iarăşi nu s'ar fi încurcat aşa de mult dacă ar fi fost pace, şi mulţi onorabili deputaţi şi senatori au dovedit elocent, la "Idee", că ar fi fost desigur pace dacă nu era războiu; apoi, întemeiaţi pe această matură judecată, membrii Clubului "Lătrătorii la Lună" s'au rostit în şedinţă solemnă, că dacă nu se făcea războiu era să fie pace bună.
Aceasta poate da o idee, deşi slabă în adevăr, despre logica care a predomnit la mersul spiritului public în Capitală.
Războiul - iată evenimentul cel mare!
Noi am zis-o şi o susţinem sus şi tare:
"Vapoarele turceşti umblă pe apă, şi când nu umblă... stă pe loc; - oastea rusească stă pe uscat, şi când nu stă... umblă.
Aceasta produce senzaţie în toată lumea europeană, care a ajuns de nu mai are poftă de mâncare, pentru că nu mai are ce mânca - criză mare!"
Apoi, întrucât priveşte acţiunea războinică chiar, ziceam: "Ca doi berbeci pismătareţi, cari stau gata să se arunce unul asupra altuia cu coarnele, astfel două împărăţii au pornit cu oştile respective să se facă praf.
Să vedem care din doi are să rămâie berbec bătut." Adevărul e că până acum niciunul, sau mai bine zis amândoi berbecii, se poate spune că au rămas bătuţi.
Lumea politică stă pe gânduri şi diplomaţia şi-a pierdut catastifele.
În zadar au fost stăruinţele, în zadar ameninţările: niciun folos.
Ţarul este neînduplecat; Sultanul este mahmur.
Cei doi berbeci voiesc cu orice preţ să se bată reciproc.
Întrucât priveşte acest războiu, prevederile noastre sunt categorice:
Dacă nu Sultanul, Ţarul va fi învingător - şi viceversa.
Aceasta încă nu o ştiu destul de bine diplomaţii, şi pentru aceasta nu se pot pronunţa deocamdată.
Domnea în cercurile diplomatice o mare nedomirire până în zilele trecute, când Agenţia Havas împrăştiă în cele cinci părţi ale lumii, o depeşe de o importanţă foarte gravă, în care se spunea:
"În Asia s'a făcut o mare bătălie. Se asigură că ori Turcii ori Ruşii au fost învingători."
Atunci s'au pus oamenii la gânduri, ca să dovedească: este sau nu adevărată ştirea dată de numita agenţie.
Dupe mature chibzuiri, cântărind probabilităţile, se pronunţară în cunoştinţă de cauză, că spusele agenţiei sunt curatul adevăr.
Atunci, pentru asigurarea opiniei publice europene, se hotărîră toţi a stărui ca, cel puţin după sfârşirea războiului, să se facă pace.
Să sperăm prin urmare că stăruinţele diplomaţilor vor ajunge la bun capăt.