Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Editura Global Info / Literatură

    Ion Luca Caragiale

    Un mare sculptor român

    Care român, din clasele culte cel puţin, n-a cunoscut figura simpatică şi-n adevăr remarcabilă a lui Dumitru Brătianu? Totdeauna foarte corect, foarte inimos, deşi cam exagerat, cam prea vizionar şi afectând atât în scris, cât şi-n vorbă un stil cam prea apocaliptic, ca să nu zicem bombast — Dumitru Brătianu a fost un patriot mare, un revoluţionar îndrăzneţ şi convins, un bărbat de stat dibaci, un orator şi un publicist entuziast: e, în sfârşit, o figură cu care se poate făli o generaţie întreagă.

    Iată ce ştiam cu toţii până astăzi despre Dumitru Brătianu. Dar oamenii mari au în genere nişte deprinderi ciudate. Ei, în afară de ocupaţiunile lor, de sfera lor de activitate publică, se ocupă, în momentelelor pierdute, cu câte o lucrare de predilecţie; în genere, artele sunt, acelea cari fac pe oamenii mari să-şi uite de preocupările ce le dă misiunea lor publică. Frederic cel Mare cânta cu flautul şi făcea versuri; Carol Quintu făcea ceasornice; Goethe pictură — Dumitru Brătianu făcea sculptură.

    Există în capitala vechei republici de Prahova, în cetatea clasică a Ploieştilor, pe Piaţa Unirii, o operă de artă de o necontestată valoare: este un dar splendid pe care şi l-au făcut ploieştenii într-un moment de admiraţiune si de respect pentru propriul lor patriotism şi curaj civic — este statua Libertăţii. De câte ori trec prin urbea Ploieştilor mă abat totdeuna în Piaţa Unirii, să văz acel faimos bronz verde ca spanacul. L-am admirat de multe ori, şi niciodată n-am putut afla cine-i este autorul: care artist, care emul al lui Michel-Angelo a produs această capo d'operă?

    În sfârşit, am aflat, graţie eminentului nostru confrate din Ploieşti, Democratul.

    Un articol în care face apologia virtuţilor civice ale bărbatului de stat — îndemnând pe cetăţeni a-şi întări caracterele faţă cu ameninţările “reacţionarilor de la 48, ce se scoală ca din mormânt şi vor să se puie la locul de la care au fost resturnaţi”, Democratul îl încheie astfel:

    „Miercuri, la 9 curent, este prima aniversară a doliului pentru pierderea lui Dumitru Brătianu, autorul statuiei ce ploieştenii au în Piaţa Unirii.”

    Înţelege bine oricine că după atâta ş-atâta bravură de stil, redactorul Democratului ar merita să aibă măcar un bust în piaţa de-alături, unde se vinde spanac.


    Moftul Român, 10 Iunie 1893




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA